izbornik zatvori izbornik

Svećenička korona i korizmena duhovna obnova

Korizmena korona svećenika Kotorske biskupije održana je u četvrtak, 30. ožujka 2017. u prostorijama Biskupskog ordinarijata. Nakon zajedničke jutarnje molitve, okupljene je svećenike pozdravio kotorski biskup mons. Ilija Janjić. U svom je obraćanju biskup Janjić potaknuo svećenike da u preostalom vremenu Korizme svoja razmatranja usmjere što više na Kristovu spasiteljsku muku, kako bi dočekali Uskrs kao najsvjetliju točku liturgijske godine.

Mons. Janjić je i obznanio personalne promjene u Ordinarijatu, zahvalivši se preč. Pavlu Medaču za njegovo predano vršenje službe kancelara, te je novom kancelaru preč. Robertu Tonsatiju zaželio puno uspjeha u povjerenoj službi.

Duhovni nagovor održao je don Niko Šošić, SDB, župnik u Herceg Novom. Don Niko je govorio o sakramentu svete ispovijedi s obzirom na to da je ova godina u Kotorskoj biskupiji proglašena godinom sv. Ispovijedi. Govoreći o sv. Ispovijedi, don Niko je naglasio duboku kompleksnost ovog sakramenta koja poziva na posebnu duhovnu osjetljivost djelitelja, a predstavlja izazov i za same primatelje sakramenta, pokornike. Kriza ovog sakramenta koja je osobito vidljiva u nekim zemljama Zapadne Europe, prouzročena je potpuno narušenom svijesti o grijehu, kazao je don Niko, koji je u sklopu svog izlaganja, braću svećenike podsjetio i na neke ključne odlomke ZKP-a i službene dokumente HBK o ovom sakramentu. Nakon glavnog izlaganja, bila je prigoda za razmjenu mišljenja i pitanja iz pastoralne prakse.

Alen Turza je u drugom dijelu korone svećenicima predstavio djelovanje zajednice «Cenacolo» te je svjedočio iz vlastitog iskustva koliko ova zajednica može pomoći ljudima koji se bore sa različitim problemima koji su povezani s ovisnostima. Zajednica «Cenacolo» ima svoje kuće po različitim dijelovima svijeta, jedna je od najuspješnijih zajednica ovakvog tipa koja pomaže svima koji traže pomoć bez obzira na vjeru ili naciju. Početkom svibnja ove godine, članovi zajednice «Cenacolo» će se predstaviti i ovdašnjem stanovništvu.

U popodnevnim satima održana je duhovna obnova za svećenike i redovnice koje djeluju na teritoriju biskupije. Tema duhovnog izlaganja bila je molitva. Voditelj duhovne obnove, don Niko Šošić u poticajnom je nagovoru podsjetio na važnost koju molitva treba imati u životu svakog kršćanina, a osobito u životu Bogu posvećenih osoba. «Molitva može značiti i obuhvaćati puno toga: divljenje pred Božjom dobrotom, veličinom, mudrošću; slušanje Božje riječi i odluka da to oživotvorim; izraz zahvalnosti za primljena dobročinstva i milosti; kajanje zbog učinjenih grijeha (…) i molitva oproštenja (…). Molitva je ulazak u Božji plan, staviti se Bogu na raspolaganje, surađivati s Bogom. Jednostavno naš život i rad bez molitve su hrana bez ukusa, cvijeće bez mirisa, grad bez žitelja, pustinja bez vode, trka bez medalje…» kazao je don Niko u svom duhovnom nagovoru.

Nakon nagovora i prigode za sv. ispovijed, u kotorskoj katedrali proslavljena je koncelebrirana sv. misa.

31. ožujka 2017. | Novosti