izbornik zatvori izbornik

Sveta krizma i završetak školske i vjeronaučne godine u Kotoru

 

viber_image_2023-06-18_10-26-52-396

U nedjelju, 18. lipnja u katedrali svetog Tripuna u Kotoru tijekom svečanog euharistijskog slavlja dvanaest krizmanika primilo je sakrament sv. potvrde. Krizmatelj je bio mons. Ivan Štironja, porečki i pulski biskup, a koncelebrirao je don Ante Dragobratović, upravitelj župe.

Na početku misnog slavlja, pozdrav biskupu uputio je redoviti ministrant, krizmanik Gracija Bajo, koji je zahvalio biskupu na ponovnom dolasku u biskupiju te izrazio svoju molitvu: „Molimo za milost da se stalno vraćamo Isusu koji je izvor žive vode, da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta koje će donositi Krista svima i sve Kristu. Obećavamo da ćemo sve ovo činiti ljubavi, jer Bog se ljubav zove. Obećavamo da ćemo ostati ponizni i istrajni u svojoj vjeri“.

viber_image_2023-06-18_10-56-39-039

Nakon što je protumačio poruku nedjeljnih misnih čitanja, biskup Štironja obratio se poticajnim riječima krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima:

„Zasigurno u svetopisamskim riječima prepoznajemo sebe, svoju ulogu i svoje poslanje. Bog prema nama ima veliko povjerenje. On nas bira, duhovno snaži i šalje da u svijetu budemo u službi izgubljenih. A možemo li biti u službi izgubljenih, ako smo se i sami izgubili? Možemo li druge voditi ako smo i sami slijepi; možemo li drugima pomoći ako smo i sami nemoćni…Bog nam preko Crkve šalje pomoć da ozdravimo, da se duhovno preporodimo, te kao takvi i sami, kao članovi kraljevskoga svećeništva, ili kao posebni Božji izabranici u svećeničkom i redovničkom staležu služimo svome narodu.

Dragi krizmanici! Vi se danas stavljate na raspolaganje i u službu Crkve. Primit ćete sedam darova Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strahopoštovanje. Time, gledano fizički neće se vidjeti neka posebna promjena. Ali ako budete surađivali s darovima Duha Svetoga, ljudi će lako prepoznati vašu mudrost, razum…Lako se uočavaju vjernici koji su mudri, razumni, koji poznaju svoju vjeru, koji se snažno odupiru nasrtajima zloga i ostaju u poslušnosti Bogu, koji poštuju Boga i boje se da ga ne povrede, te odnos poštovanja grade prema svim ljudima.

Želim vam da tu „aplikaciju“ Duha Svetoga koja će biti danas utkana u vaše srce i u vašu dušu nikada ne izbrišete. Pa ako koji put i odlutate od Boga, ne brišite je jer će vam zasigurno dobro doći.

A vi dragi kumovi, budite dobar vjernički primjer svojim krizmanicima. Svijet nas uči da živimo dobro, a vjera nas uči da budemo dobri. Stoga, svjedočanstvom vjere dajte doprinos društvu u kojemu živimo. Amen.“

viber_image_2023-06-18_11-28-16-079

Na kraju misnog slavlja, krizmanica Andrea Brguljan, zahvalila je biskupu Štironji i katehistici s. Dragici Kuštre: „Zahvaljujemo mu što je ispunio obećanje da će doći da nas krizma i pored svih zaduženja i obaveza u novoj biskupiji. Pozivamo ga da, kad god mu obaveze budu dozvolile, navrati u Kotor, kao u svoju obitelj, i tako istinski usreći ne samo krizmanike, već i sve vjeroučenike koji se raduju njegovim poučnim propovijedima i požrtvovanim bogosluženjima. Veliku zahvalnost dugujemo i našoj vjeroučiteljici, časnoj sestri Dragici Kuštre, na lijepoj i strpljivoj pripremi za ovaj sakramenat koji je znak naše kršćanske zrelosti.“

Uz zahvalu, don Ante Dragobratović uručio je biskupu i prigodan dar: sliku Sv. Tripuna.

Krizmanike (Župa Kotor, Dobrota i Prčanj) je tijekom nekoliko godina za sakrament pripremala s. Dragica.

Misno slavlje je svojim pjevanjem uzveličao župni zbor Kotorske katedrale kojim je ravnala Anđela Homen, prof., uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre, a pojedine skladbe na flauti je pratila Pina Bubanja, prof.

viber_image_2023-06-18_11-33-25-438

 

24. lipnja 2023. | Proslave
Oznake:, , ,