izbornik zatvori izbornik

Svetkovina blaženog Gracije u njegovom rodnom mjestu

Malo bokeljsko mjesto Muo u kojem je rođen blaženi Gracija s velikom je radošću i ove godine proslavilo blagdan svoga sveca. Papinskom povlasticom ova se svetkovina na Mulu proslavlja 9. studenog, dok je u ostalim općim ili partikularnim kalendarima njegov blagdan upisan 8. ili 7. studenog. Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprema koju je predvodio svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, don Ante Rako. Lijepi broj vjernika sudjelovao je u duhovnoj pripravi i tradicionalnoj pobožnosti pred neraspadnutim tijelom blaženika koja bi uslijedila nakon sv. mise. Prvog dana trodnevnice, u nedjelju 6.studenog, župu je pohodio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, koji je predslavio sv. misu.

Na dan svetkovine, 9. studenog, slavljene su četiri sv. mise, od kojih je prva bila već u 5 sati ujutro. Cijelog dana su svoje molitve izlijevali i iskazivali štovanje pred oltarom blaženika brojni vjernici, kako katoličke tako i pravoslavne vjere. Središnje euharistijsko slavlje u 16 sati predslavio je preč. don Pavao Medač, kancelar biskupije, nekadašnji župnik Mula i dugogodišnji promicatelj kulta blaženika uz brojne svećenike kotorske biskupije. U istinski nadahnutoj propovijedi, preč. Medač se prisjetio milosnih događaja iz 2008. godine, kada je tijelo blaženika bilo presvučeno i ispitano od strane stručne komisije: «Mi smo u tome momentu, skrivajući osjećaje duboko u sebi, osjetili nešto posebno. Taj treptaj duše koji potresa cijelo tijelo čovjeka. Osjećali smo blizinu Svetoga. Vi sada dodirujete Sveto. Prateći svih ovih godina što se događa kada vi ulazite i izlazite iz ove crkve, nekako doživljavam kao uvjerenje da vi to jako dobro znadete. Vi kada prilazite ovome oltaru, vi znate da je cijeli taj oltar jedan veliki relikvijar, gdje stoje relikvije našeg Sveca. I to sve onakve kakve jesu već punih 500 godina.» Don Pavao je naglasio da je svetost ta koja privlači tako brojne štovatelje u svetište bl. Gracije na Mulu, a doticaj sa svetošću relikvija pomaže nam da u našim nevoljama iz kojih smo došli, nađemo utjehu i primimo milosti koje su nam potrebne. U euharistijskom slavlju sudjelovao je veliki broj vjernika iz mjesne župe, drugih župa biskupije, kao i hodočasnici iz Dubrovačke biskupije. Svečanost proslave svojim je pjevanjem uzveličao zbor katedrale Sv. Tripuna iz Kotora pod ravnanjem prof. Andree Orlando Tripović.

Na kraju sv. Mise sve je okupljene pozdravio don Robert Tonsati, mjesni župnik te je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave. Nakon blagoslova uslijedilo je cjelivanje relikvija ovog u Kotorskoj biskupiji tako omiljenog i rado slavljenog sveca, pred čijim se oltarom i danas događaju brojna čudesna uslišanja i primaju milosti.

 

Fotografije: Mato Dabović

10. studenoga 2016. | Proslave
Oznake:,