izbornik zatvori izbornik

Svetkovina Duhova i Krizma u katedrali

U nedjelju, 4. lipnja svečano je proslavljena Svetkovina Duhova u kotorskoj katedrali. Ovogodišnja proslava rođendana Crkve, dočekana je uz veliku radost budući da je to ujedno bila prigoda za devetoro krizmanika kotorske župe, koji su godinama redovito pohađali župnu katehezu i pripremu za svete sakramente kod katehistice s. Dragice Kuštre, da prime i sakrament kršćanske zrelosti, sv. Potvrdu.

Svečano euharistijsko slavlje započelo je ulaznom procesijom iz dvorišta Biskupije, u kojoj su uz ministrante sudjelovali krizmanici sa svojim kumovima.

Krizmatelj i predvoditelj euharistijskog slavlja, kotorski biskup mons. Ilija Janjić, u svojoj homiliji govorio je o djelovanju Duha Svetoga kroz prošlost – od početaka Crkve do sadašnjeg vremena. Govoreći o počecima Crkve, biskup je naglasio preobražujući snagu Duha Svetoga koja je uvijek djelatna: svi koje žele biti u potpunosti Kristovi, po snazi Duha moći će se oduprijeti zloći svijeta, kako apostoli na počecima tako i današnji krizmanici. U odlomku iz Djela apostolskih u kojem se opisuje silazak Duha Svetoga na apostole spominje se da su među strancima u Jeruzalemu bili i stanovnici Frigije – a znamo, naglasio je biskup – da je naš sv. Tripun rodom upravo iz maloazijske Frigije o kojoj smo maločas slušali. Duh koji je djelovao po polaganju ruku apostola, djeluje u svima koji ga žele prihvatiti, i osobito danas u krizmanicima, koji će primiti sedam darova Duha, poručio je biskup. Krizmanici će svoju zrelost pokazati kada prihvate te darove te ih posvjedoče, rekao je biskup, naglasivši da Krizma nije kraj upoznavanja vjere, nego početak njezina življenja.

Ovo euharistijsko slavlje bilo je ujedno misa zahvalnica za školsku i vjeronaučnu godinu, te je na kraju otpjevana zahvalnica Tebe Boga hvalimo. Svih devetoro krizmanika primilo je prigodne diplome – uspomene na sv. Krizmu kao  i biskupov dar – knjižicu o sv. Ispovijedi kao poseban podsjetnik da je ova pastoralna godina u Kotorskoj biskupiji upravo posvećena produbljivanju prakticiranja i poznavanja ovog sakramenta.  Na kraju sv. mise, katedralni župnik don Anton Belan izrekao je svoju zahvalu. Svečanosti ovog slavlja uvelike je pridonio Dječji zbor Katedrale koji je pjevao tijekom cijele mise.

Fotografije: Foto Parteli Kotor

5. lipnja 2017. | Nekategorizirano
Oznake:, ,