izbornik zatvori izbornik

Svetkovina Sv. Ane proslavljena u Đurićima

Ovogodišnju proslavu svetkovine sv. Ane u Đurićima predvodio je dr. don Damir Šehić, svećenik zadarske nadbiskupije. Na samom početku misnog slavlja sve okupljene je pozdravio domaći župnik don Pero Burečić, osobito pozdravivši mnogobrojne hodočasnike iz Dubrovačke biskupije koji su iz Cavtata, iz župe sv. Nikole sa svojim župnikom don Matom Karamatićem uzveličali misno slavlje svojom prisutnošću i liturgijskim pjevanjem. Uz svećenike goste, koncelebrirali su i svećenici Kotorske biskupije, a misi je nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Don Šehić je u svojoj homiliji kazao da: „Bog prati svoj narod i vodi ga kroz vrijeme, pripravljajući događaje spasenja i poziva svakoga na obraćenje i susret. Sveti Joakim i Ana čiju svetkovinu slavimo, pozivaju svakoga od nas da se pouzdamo u providnost onoga čiji su vremena i vjekovi. Njihov skroviti život nam svjedoči anonimnost i poniznost kao krepost pouzdanja u Boga. Poziv na strpljivost i osluškivanje Božje volje poziv je svakom čovjeku (…) Sveti Joakim i Ana svjedoče nam da se isplati pouzdati se u Boga i Božju logiku koja nam je ponekad strana.“

Ovom prilikom blagoslovljena je i nova slika sv. Joakima i Ane koja je dar umjetnice Marije Maje Dujović, te je izložena na javno štovanje. Na koncu sv. mise uslijedila je tradicionalna procesija s kipom svete Ane.

Nakon slavlja hodočasnici su se zadržali oko zajedničkog stola. Godišnja proslava sv. Ane u Đurićima već tradicionalno okuplja velik broj hodočasnika iz Cavtata te tako pokazuje bratsku povezanost i blizinu.

27. srpnja 2023. | Proslave
Oznake:, , ,