izbornik zatvori izbornik

Svetkovina sv. Leopolda u Herceg Novom

Župa sv. Jeronima u Herceg Novom s velikom je radošću i ove godine dočekala svetkovinu sv. Leopolda Mandića. Središnjoj proslavi – 12. svibnja prethodila je trodnevna duhovna priprava, a na sam dan svetkovine slavljene su dvije svete mise.

Svečanu euharistiju u 18 h predslavio je don Pejo Orkić, SDB, provincijal Hrvatske salezijanske provincije. U svojoj poticajnoj propovijedi, don Pejo je naglasio da je  potrebno znati prave razloge s kojima se proslavljaju kršćanski blagdani, a koji se ne nalaze u vanjskim sastavnicama liturgijske proslave  već u temeljnom nutarnjem stavu proslave Boge. Govoreći o aktualnosti primjera koji sv. Leopold i danas pruža, don Pejo je istaknuo Leopoldov ekumenski duh kojim je nastojao premostiti jaz između podijeljenih Crkava: «Razlike u boji kože, naciji, jeziku, vjeri…ne smiju biti razlozi da se međusobno mrzimo i uništavamo. Sv. Leopold cijelog je svog života molio za jedinstvo Crkve, a  težio se je vratiti u svoju zemlju kako bi radio na pomirenju». Sv. Leopolda trebamo nasljedovati u onome što je on svojim životom svjedočio – trajnom pozivu na obraćenje. Mir koji je sv. Leopold darivao u ispovjedaonici, mir je koji nastupa nakon iskrenog obraćenja i pristupanja sakramentu pomirenja i to je ono što bi si svaki od nas trebao ponijeti sa ovog slavlja: odluku biti bolji čovjek, odluku o obraćenju – zaključio je don Pejo.

Uz predslavitelja te mjesnog župnika don Niku Šošića, koncelebrirali su svećenici Kotorske i Dubrovačke biskupije, uz liturgijsko pjevanje župnog zbora. Don Niko Šošić je na kraju svim prisutnima zahvalio na sudjelovanju u organizaciji proslave te pročitao biskupovu čestitku povodom blagdana i službeno priopćenje o dolasku neraspadnutog tijela sv. Leopolda u Kotorsku biskupiju. Cijelog  su se dana hodočasnici izmjenjivali u tihoj molitvi u kapelici – svetištu sv. Leopolda i u župnoj crkvi u kojoj je svetac kršten, te su se okupljeni iz različitih dijelova Kotorske i okolnih biskupija, kao i Cavtata i Splita sudjelovali u središnjem slavlju. Na kraju misnog slavlja okupljeni su vjernici pristupili cjelivanju svečeve relikvije. Nakon euharistijskog zajedništva, uslijedilo je uobičajeno druženje u župnom dvorištu.

Fotografije: M. Dabović

13. svibnja 2017. | Proslave
Oznake:, ,