izbornik zatvori izbornik

Svetkovina sv. Petra proslavljena u Bogdašićima

Župa Bogdašići svečano je proslavila blagdan sv. Petra, svoga nebeskog zaštitnika. Tom su prigodom slavljene dvije svete mise. Prvu misu u 10 sati služio je upravitelj župe don Dražen Kraljić koji je u svojoj propovijedi upoznao vjernike sa životom svetog Petra i njegovom ulogom u životu prve Crkve.  Tijekom ove mise, u puno zajedništvo Katoličke Crkve primljena je Andrijana Dabović što je i cijelom slavlju dalo osobit sjaj.

Posebno je svečana bila večernja sveta misa koju je u 19 sati na platou ispred župne crkve predslavio don Miodrag Brkan, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. U svojoj homiliji don Miodrag je istaknuo kako sveti Petar u početku nije bio ni savršen ni svet. “Sjetimo se braćo i sestre njegove nagle naravi, njegovih sukoba i borbi, te svih ostalih stvari koje su ga kao čovjeka obilježile. Ali unatoč svemu tome, Isus je upravo njega izabrao kao stijenu, kao temelj na kojem će sagraditi svoju Crkvu koja unatoč određenim poteškoćama i problemima stoji i dan danas.”  Don Miodrag je također istaknuo i potrebu molitve za papu, biskupe, ali i svećenike: “svi bi htjeli da na svojoj župi imaju svećenika, ali rijetki se pitaju odakle on, ne padaju svećenici s neba. Zato treba moliti za nova duhovna zvanja kao i za potrebe Crkve, da ju Duh Sveti vodi, jer nažalost svjedoci smo da kroz prošlost nije uvijek bilo tako i da je bilo nekih koji su se svome pozivu iznevjerili. Ali ponavljam, Crkva neće propasti, ne zbog mene ili tebe, nego zbog toga što je Isus tako rekao, a znamo da je njegova uvijek zadnja“ – zaključio je don Brkan.

Pjevanjem su misno slavlje uzveličali združenim snagama župni zborovi iz Bogdašića, Stoliva i Lepetana. Na kraju mise vjernicima se obratio upravitelj župe don Dražen koji se zahvalio Bogu i svetom Petru na lijepom vremenu, zatim predvoditelju misnog slavlja, kao i svojim župljanima i svima onima koji su pomogli da proslava lijepo i svečano protekne. Na kraju mise vjernici su krenuli u procesiju prateći pjesmom i molitvom kip sv. Petra.

Uoči svetkovine održana je misa bdjenja i tradicionalna iluminacija ispred crkve, a sve je zaokruženo koncertom klape Jadran, klape Gašler i gospodina Milivoja Slabyija na platou ispred crkve.

 

30. lipnja 2023. | Novosti
Oznake:, ,