izbornik zatvori izbornik

Svetkovina Velike Gospe na otoku Gospe od Škrpjela

Od ranih jutarnjih sati hrlili su hodočasnici iz Kotorske biskupije, kao i hodočasnici iz susjednih biskupija na otok Gospe od Škrpjela kako bi sudjelovali na svetim misama o blagdanu Marijina Uznesenja na nebo. Otok – svetište Gospe od Škrpjela s pravom se naziva srcem Boke Kotorske koje svojom fascinantnom poviješću i duhovnom snagom, privlači brojne posjetitelje iz cijeloga svijeta, a na blagdan Velike Gospe ponajprije hodočasnike kojima je u Kotorskoj biskupiji središnje mjesto proslave ove omiljene svetkovine.

Svete mise slavljene su u 6, 8, 10 i 17,30 sati. Središnje popodnevno misno slavlje predslavio je apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj, a suslavio je kotorski biskup u miru mons. Janjić, te mjesni svećenici.

Štovanje Blažene Djevice Marije u središtu je pobožnosti vjernika i Crkve, kazao je nadbiskup Gjonlleshaj, te poručio da smo došli pred Blaženu Djevicu – koja se susretala s poteškoćama ali je na njih reagirala vjerom i predanjem Bogu – tražiti njezinu pomoć, jer nam je potrebno obraćenje, potrebno zdravlje, zaštita od pandemije, a potrebno nam je i nju slijediti. Nadovezujući se na čitanje iz Knjige Otkrivenja, nadbiskup je poručio kako se u pročitanom odlomku i mi možemo prepoznati, jer i danas zmaj nastoji unijeti razdore, osiromašiti kršćanskih život uništavajući sve vrednote: „I kao pojedinci, ali i kao čitavo ljudsko društvo borimo se sa zmajem kojemu ‘rep povlači trećinu zvijezda nebeskih te ih obara na zemlju’, obara ideale i snove o društvu u kojemu su ljudi braća i sestre. Zmaj želi ugasiti zvijezde, štoviše onemogućiti bilo kakav pogled u nebo. Možda se možemo i čuditi toj biblijskoj slici, ali metafora se zbog svoje aktualnosti zadržala sve do danas. Skinuti zvijezde s neba znači zatvoriti ljudski život isključivo u ovozemne horizonte i lišiti ga pogleda prema nebu, prema vječnosti, prema trajnim i neprolaznim vrednotama; te tako čovjeka lišiti njegove životne radosti, smisla života. Zlo želi proždrijeti i srušiti svaku zvijezdu vjere i mogućnost ostvarenja iskrene i nesebične ljubavi, ideale tolikih u sebi dobrih, plemenitih, poštenih i čestitih ljudi.“ U ovoj borbi, naglasio je nadbiskup, moramo uprijeti svoj pogled u nebu, gdje i naša nebeska majka, koja nas ljubi, i strpljivo pritječe  pomoć: „Pustimo da nas privuče istinska ljepota, ne dopustimo da nas potpuno zaokupe sitnice života, nego izaberimo veličinu neba. Neka nam Blažena Djevica, Vrata nebeska, pomogne svaki dan s povjerenjem i radošću gledati ondje gdje je naš pravi dom, gdje je ona koja nas čeka kao majka“.

Na kraju svete mise, dugogodišnji župnik Perasta mons. Srećko Majić, izrazio je svoju zahvalnost Bogu na daru 50. godina svećeništva kojeg je na današnji dan obilježio i kojeg je ostvario u Kotorskoj biskupiji te ljudima među kojima je djelovao, i svima koji su ga na svećeničkom putu podržavali. Misno pjevanje animirao je župni zbor sv. Mateja iz Dobrote.

 

 

Fotografije: Boka News

16. kolovoza 2020. | Nekategorizirano
Oznake:, , ,