izbornik zatvori izbornik

Svibanjska korona svećenika u znaku sinodalnog hoda

viber_image_2022-05-20_11-03-31-320

Svećenici Kotorske biskupije u zajedništvu sa svojim biskupom mons. Ivanom Štironjom, okupili su se na svibanjsku koronu u četvrtak, 19. svibnja 2022. Okupljanje je započelo zajedničkom molitvom Srednjeg časa u dvorani Biskupije, a potom je biskup Štironja uputio pozdrav i dobrodošlicu, istaknuvši vrijednost ovakvih trenutaka zajedništva. Biskup je zatim održao kratki duhovni nagovor o svećeničkom identitetu, a okosnica nagovora bila je apostolska pobudnica sv. Ivana Pavla II Pastores dabo vobis kao i razmatranja crkvenih otaca. Biskup je u poticajnom izlaganju istaknuo blago crkvenog nauka koje je neiscrpno vrelo nadahnuća za autentičnije življenje svećeničkog poziva.

Drugi dio korone bio je posvećen sinodalnom hodu u Kotorskoj biskupiji. Biskupijski povjerenik za sinodalni hod, don Siniša Jozić u izlaganju je govorio o naravi Biskupske sinode, o učinjenim koracima u Kotorskoj biskupiji te korisnim prigodama u sinodalnom hodu koji Crkva trenutno vrši. Budući da je svrha prve etape sinodskog hoda poticanje širokog procesa savjetovanja kako bi se prikupilo bogatstvo iskustava življene sinodalnosti u njihovim različitim oblicima i vidicima, don Siniša je predstavio rezultate, tj. odgovore na ranije zadana pitanja koja su bila adresirana prema župama i redovničkim zajednicama na području Kotorske biskupije.

viber_image_2022-05-20_11-02-15-429

Kroz razlučivanje, pristupačnost, kulturnu svijest, partnerstvo i poštovanje, istaknuto je da se Sinoda ne smije pretvoriti u “kritiziranje i kukanje”, nego se traži “ono što će učiniti ovu mjesnu Crkvu životnijom i hrabrijom svjedočiti svoj identitet i poslanje”, istaknuo je izlagač. “Dobiveni  odgovori provedene ankete kroz sagledavanje, preispitivanje i suočavanje sa stvarnim životom postaju svojevrsno obraćenje, koje ne polazi ni od uljepšane ili ušminkane, ali ni od beznadne i paranoične svijesti o svom stanju, nego od osobnog i zajedničkog iskustva vjere, susreta sa zahtjevnim i milosrdnim Bogom”, zaključio je don Siniša.

Uslijedila je zatim zanimljiva rasprava, razmjena prijedloga i mišljenja sa željom da se sinodalni hod, na koji papa Franjo poziva cijelu Crkvu, što efikasnije i sveobuhvatnije provede i u našoj mjesnoj Crkvi.

viber_image_2022-05-20_11-02-15-487

 

 

20. svibnja 2022. | Novosti
Oznake:, , ,