izbornik zatvori izbornik

Tijelo Svetog Leopolda stiglo u Herceg Novi

 

Veliko mnoštvo vjernika, s pobožnim ushitom, a mnogi i sa suzama radosnicama dočekalo je stakleni sarkofag s relikvijom neraspadnutog tijela u petak 15. rujna nešto iza 13 sati. Tijelo sv. Leopolda pod pratnjom državne policije, dopratila je delegacija iz Padove,  u kojoj su bili upravitelj svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi, fra Flaviano Giovanni Gusella i provincijala Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčevića, svećenik kotorske biskupije don Siniša Jozić, talijanski i hrvatski kapucini, te volonteri Croce Verde.


Tijelo je ranije bilo u Zadru koji je bio prvo mjesto svečeva putovanja Jadranom, od 14. do 18. rujna.
Sv. Leopolda su u Parku Boka, dočekali mjesni kotorski biskup mons. Ilija Janjić, skadarski nadbiskup mons. Angelo Massafra, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, te drugi svećenici, redovnici i redovnice, sjemeništarci, bogoslovi, domaći vjernici i hodočasnici iz susjednih zemalja. Ispred grada Herceg Novog u dočeku su sudjelovali i gradonačelnik Stevan Katić, predsjednik gradske Skupštine dr. Miloš Bigović, te drugi gradski dužnosnici.
Uz pratnju crkvenih zvona, svečanu ulaznu procesiju predvodila je Bokeljska mornarica. Uslijedila je liturgija dočeka koju je predvodio mons. Ilija Janjić, a pjevao je zbor mjesne župe sv. Jeronima.
Leopoldova ljubav prema braći ljudima bila je veća od njegovih osobnih želja i ciljeva pa čak i od one da se vrati među svoj narod. Istaknuo je to mons. Janjić u kratkoj homiliji dodajući kako bismo i mi poput njega trebali nastojati razabrati što je važno za ostvarenje većeg dobra.
„Sveti Leopold znao je zalutalog vratiti na pravi put, pomoći da se pomiri s Bogom i bratom čovjekom. Najveći će plodovi ovog dolaska biti naš iskreni povratak Bogu” rekao je mons. Janjić.
Privremeno napuštajući svoje počivalište u Padovi, Leopold je napustio 99 sigurnih ovaca kako bi posjetio onu jednu, ‘preko mora’, rekao je kotorski biskup.
„Došao je potaknuti nas da se vratimo u okrilje milosrdnog Boga, da nas osnaži u srcima i da osjetimo mir, zajedništvo i svijest o zajedničkom življenju vjere” zaključio je mons. Janjić.
Nakon što je tijelo izloženo ispred prigodnog oltara u Parku Boke, uz počasnu stražu, okupljeni su vjernici pristupili čašćenju svečevog tijela i svetoj ispovijedi.

IKA/KB  FOTO: Bokanews

16. rujna 2017. | Nekategorizirano
Oznake:, , , ,