izbornik zatvori izbornik

U Perastu proslavljen Zavjetni dan

Barokni gradić Perast, poznat po svojim brojnim crkvama i palačama, te svetištu Gospe od Škrpjela, duhovnom srcu Boke Kotorske, svake se godine 15. svibnja molitveno prisjeća kršćanske pobjede nad nadmoćnom osmanlijskom vojskom u Peraškom boju 1654. koja je pripisana moćnom Gospinom zagovoru. Od tada se do današnjih dana slavi zavjetni dan grada Perasta, u narodu poznat kao Gospa Peraška. Proslava nije izostala ni ove godine, iako uz manje vanjskih svečanosti i bez održavanja uvriježenih običaja zbog važećih mjera o suzbijanju pandemije covid-19.

Uoči samog blagdana, čudotvorna slika Gospe od Škrpjela barkom je prenesena iz njezina svetišta na otočiću, te smještena u župnu crkvu sv. Nikole, uz molitvu krunice i svetu misu.

Zavjetni dan proslavljen svetim misama i molitvom pred Gospinom slikom. Jutarnju svetu misu u zajedništvu s biskupijskim svećenicima predvodio je don Željko Pasković, mladomisnik.

Govoreći o strahotama osmanlijskih osvajanja na ovom području, don Željko je istaknuo vjeru Peraštana, koja ih je potakla da ishod bitke povjere Blaženoj Djevici Mariji: „Kome su se zagovorili? Djevici Mariji! Zašto baš njoj, zašto nisu odmah tražili pomoć direktno od Boga? Zato, jer im je sam Bog dao Mariju za majku. Kada nekoga volimo, ljubimo, onda želimo tu osobu pokazati drugima. Mi kada volimo i kada smo povezani s Marijom ne gubimo povezanost s Kristom, već ga volimo još više. Marija je naša zagovornica jer je naša duhovna Majka. Kada smo s njom povezani, primamo tolike milosti.” Peraštani nisu zaboravili zahvaliti za primljene milosti, podsjetio je don Željko, te naglasio da je proteklo vrijeme, više nego ikoje drugo, pružilo priliku za osobno preispitivanje, rast u vjeri, prepoznavanja zla pred kojim se ne smije zatvarati oči, već zauzeti stav utemeljen u istini Evanđelja.

Na kraju mise, don Srećko Majić, župnik Perasta, zahvalio je okupljenim vjernicima na njihovom odgovornom ponašanju u održavanju važećih propisa kao i na njihovoj molitvenoj prisutnosti.

Poslijepodnevnu misu predvodio je barski nadbiskup, mons. Rrok Gjonlleshaj, apostolski upravitelj Kotorske biskupije. On je izrazio radost i zadovoljstvo što nakon dugog vremena trajanja pandemije koronavirusa, može predvoditi misno slavlje u čast Gospe Peraške, čijem trajnom zagovoru, kako je naglasio, dugujemo dobar ishod ove nepogodne situacije u našoj biskupiji: “Zahvaljujući Gospi, ova Boka Kotorska nije zahvaćena strašnim virusom koji je uzimao tolike živote po cijelome svijetu. Iz onoga što sam mogao upoznati, shvatio sam da je vjera svih vjernika ove biskupije i ne samo njih, nego i svih hodočasnika i turista duboko vezana uz lik Blažene Djevice Marije – Gospe Škrpjelske. Bogorodicu su, dakle, vaši stari postavili kao zaštitnicu jednoga područja. Sve je stavljeno pod Bogorodičin majčinski pogled pun ljubavi.” Nama Bogorodica, kako to i Škrpjelska slika pokazuje, pokazuje istinski životni put – Isusa Krista, te ljubeći nju uspostavljamo odnos s Isusom Kristom, kazao je mons. Gjonlleshaj.

Govoreći o Mariji kao uzoru ponizne vjere koja ispunja radošću i blagoslovom, nadbiskup je ukazao na važnost nasljedovanja njezina primjera: „I mi smo, poput Marije, pozvani nositi Isusa drugima. U svome smo krštenju vjerom prihvatili Isusa i njegovu Radosnu vijest te je naša dužnost priopćiti ga drugima. Tko je zadužen za naviještanje evanđelja ponajprije ga sam treba živjeti, jer se ne radi o propagandi, o promicanju nekoga nauka ili ideologije, nego o objavljivanju i prenošenju života. Kršćanin treba, svojom riječju i svojim životom, posadašnjiti samoga Isusa. Za to se ne traži neka posebna specijalizacija. Tkogod prima Isusa u svoje srce i slijedi ga, ne samo riječima nego djelima, njegov je svjedok, bez obzira gdje se nalazio: u svome domu, u uredu, na ulici, na radnome mjestu. Sve što jesmo, sve što činimo, uključujući i naše sposobnosti i snage u naviještanju evanđelja, Božji su darovi.“ Mons. Gjonlleshaj je na kraju potaknuo sve vjernike da ustraju u traženju Marijina zagovora u svim kušnjama života, osobito protiv ideologija koje smjeraju na razaranje moralnih i kršćanskih temelja, obitelji, braka, Crkve i društva.

Župnik mons. Srećko Majić zahvalio je nadbiskupu na pohodu te mu je uručio prigodni dar.

Foto: BokaNews

16. svibnja 2020. | Novosti
Oznake:,