izbornik zatvori izbornik

Ususret proslavi blagdana sv. Leopolda Mandića o 150. obljetnici njegova rođenja

U ovoj svetoj godini Milosrđa, naša će mjesna Crkva blagdan sv. Leopolda Mandića proslaviti s dvostrukim razlogom za radost. Prvi je odluka pape Franje kojom je sv. Leopolda Mandića odabrao za suzaštitnika Godine Milosrđa, zajedno sa sv. Pijom iz Pietrelcine, te odlučio izložiti njihova neraspadnuta tijela u bazilici sv. Petra u Rimu. Drugi razlog posebne radosti je taj što se ove godine navršava 150 obljetnica od rođenja sv. Leopolda B. Mandića u Herceg Novom. Premda se liturgijska proslava svetaca i blaženika odnosi gotovo uvijek na dan njihova rođenja za nebo, što je zapravo dan preminuća; sjećanje na dan rođenja također je veoma važno jer pojedinog sveca ili sveticu stavlja u konkretan povijesni, geografski i društveni kontekst. Imajući u vidu takav značaj 150. obljetnice rođenja sv. Leopolda Mandića, kotorski biskup mons. Ilija Janjić uputio je pismo upravi otaca Kapucina kao i biskupu Padove sa molbom da dopuste privremeno izlaganje neraspadnutog tijela sv. Leopolda i u našoj biskupiji, odnosno u svečevu rodnom kraju. Za pozitivan ishod te molbe koji ovisi o brojnim uvjetima, u skorijoj ili daljoj budućnosti, svi su vjernici pozvani na molitvu.

U međuvremenu, s velikim se nestrpljenjem naša mjesna Crkva priprema za dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda u Zagreb, gdje će biti izloženo štovanju vjernika iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i ostalih susjednih zemalja. Tijelo sv. Leopolda najprije će biti izloženo u zagrebačkoj prvostolnici, u kojoj se nalazi i njegova slika pred kojom se brojni vjernici mole i ostavljaju svoje zahvale. Po dolasku u katedralu, relikvije će dočekati kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

O dolasku svečeva tijela kardinal je govorio na Cvjetnu nedjelju, 20. ožujka, izrazivši svoju radost i najavivši raspored događanja: «Raduje nas što ćemo ovdje u Zagrebu moći počastiti i okupiti se oko tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića i to od 13. do 17. travnja ove godine. Svečani doček njegova tijela bit će u srijedu 13. travnja na trgu ispred zagrebačke prvostolnice u 17 sati. Zatim će se tijelo unijeti u katedralu gdje će se slaviti bogoslužje Večernjih pohvala. U četvrtak 14. travnja, tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića cijeli će dan biti izloženo u prvostolnici, sa stalnom mogućnošću ispovijedi. Tijekom dana slavit će se mise po rasporedu, a središnja će biti navečer u 19 sati. Nakon te mise bit će ispraćaj Svečeva tijela prema crkvi Svetog Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi. U toj crkvi, kojoj je On naslovnik, njegovo će tijelo ostati izloženo tri puna dana. Euharistije će se slaviti po rasporedu, a bit će i trajna mogućnost za ispovijed. Neka to budu milosni dani za naš susret s Božjim milosrđem po zagovoru svetog Leopolda Bogdana Mandića».

Vjernici naše biskupije će se u organiziranom hodočašću uputiti u Zagreb 14. travnja, kako bi 15. travnja mogli sudjelovati u sv. misi i pobožnostima pred svečevim tijelom u njemu posvećenoj crkvi u Dubravi. Bit će to za sve prigoda da svoje prošnje i zahvale iznesu pred tijelom sveca, kojega će po prvi puta moći vidjeti uživo, zahvaljujući daru neraspadnutosti kojim ga je Gospodin proslavio kao i odluci svetog Oca Franje da se njegovo tijelo ekshumira i izloži javnom štovanju. U nedjelju, 17. travnja, euharistiju će predslaviti mons. Ilija Janjić u 11h, a navečer u 19h, vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Boravak tijela sv. Leopolda u Zagrebu će se zaključiti 18. travnja, kada će nakon euharistije kojom će predsjedati provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević biti ispraćeno u Sloveniju. U Ljubljani će njegovo tijelo biti izloženo istog dana u Kapucinskoj crkvi, a večernjim satima će biti ispraćeno u Padovu.

Boravak sv. Leopolda u Hrvatskoj, iznimna je prigoda za posebno iskazivanje štovanja ovom duhovnom velikanu naše biskupije i cijele Crkve, svjedoku Milosrđa i neumornog apostola duhovnog ekumenizma čiji je život obilježen samozatajnošću, pokorom i molitvom. Taj događaj je ujedno jedinstvena prilika za dublju duhovnu pripravu na proslavu blagdana sv. Leopolda o 150-toj obljetnici njegova rođenja.

6. travnja 2016. | Proslave, Novosti
Oznake:, ,