izbornik zatvori izbornik

Vanjska proslava blagdana sv. Eustahija u Dobroti i obljetnica blagoslova crkve

U nedjelju, 24. rujna, župa Sv. Eustahija proslavila je svog nebeskog zaštitnika i ujedno značajnu obljetnicu – 250 godina od blagoslova župne crkve. Svečano misno slavlje predslavio je mons. Ilija Janjić, umirovljeni kotorski biskup, a suslavili su don Pavao Medač i don Siniša Jozić.

Biskup Ilija je pozdravivši okupljene svećenike, redovnice i vjernike laike, naglasio kako župna zajednica u Dobroti danas uz svoga zaštitnika, sv. Eustahija slavi i veliku obljetnicu – dvjesto pedeset godina od blagoslova župne crkve. Govoreći o važnosti izgradnje crkve i njezina jubileja mons. Janjić istaknuo je ovo slavlje prilika i za razmatranje o vlastitoj duhovnoj izgradnji. U tom nizu godina, zacijelo su mnogi Dobroćani i Bokelji, u ovoj crkvi, u ovom Božjem hramu, bili potaknuti na razmatranje o izgradnji sebe kao hrama Božjega: „taj hram koji je u meni, u mojoj osobnosti, trebao bi biti znakom da sam ja prihvatio Božju volju, te uz nju izgrađujem što ljepši hram, a time izgrađujem ljepotu koja čovjeka čini čovjekom – dobrotu, ljepotu duše, karakter. Čovjek je rađa s određenom naravi koju ne možemo promijeniti…ali možemo izgraditi svoj karakter. Svaka narav ima dobrih osobina, ima loših osobina. Kao vjernici koji želimo vršiti dobru volju i sebe izgraditi, pojačat ćemo dobre osobine, a loše odbaciti“ kazao je biskup Janjić te nadodao da se danas osjeti deficit karakternosti kod vjernika.

Govoreći o životu sv. Eustahija, biskup Janjić je kazao kako je sv. Eustahije imao čvrst karakter, kao vojnik Rimske vojnik, a nakon susreta s Kristom, otkrivši da je pozvan na uzvišeniju službu, prestaje s vojničkom službom i postaje kršćaninom. Kada je postao kršćanin više nije mogao biti u službi cara. Novi život i nova duhovnost koju je pronašao u kršćanstvu, učinilo ga je spremnim da preda svoje tijelo kako bi spasio dušu: postao je branitelj, ne više poganskog carstva, nego branitelj vjere. Iako svi ne možemo biti branitelji domovine, svi smo pozvani biti branitelji svoje osobnosti, svoje vjere, svoje duhovnosti, svoje moralnosti, svoje obitelji, poručio je mons. Janjić.

Biskup Janjić progovorio i o obiteljskom nasilju koje je sve prisutnije u društvu, i razara obitelji te naglasio kako bi svaki muž trebao biti branitelj svoje obitelji, svoje djece, zaštiti djecu od prijevara i zamki ovoga svijeta. Sveti Eustahije je znao biti branitelj svoga carstva ali je još više znao biti branitelj svoje vjere.

Neka nam život sv. Eustahija koji je zorno prikazao Kljaković na stropu crkve, neka nas sjećanje na ovaj veliki jubilej – 250 godina, potakne da bi postali Božjim hramovima ljepote koji će naći smisao svog života u svjedočenju za Boga, kazao je biskup Ilija u zaključku svoje homilije.

Župnik don Pavao Medač na kraju misnog slavlja obratio se okupljenim vjernicima i svima čestitao visoku obljetnicu i župni blagdan. Don Pavao je kazao kako je gradnja nove župne crkve ponikla iz stvarne potrebe, jer je tadašnja crkva bila dostatna za pedesetak vjernika, a potreba je bila za crkvu koja bi primila zajednicu od sto pedeset aktivnih vjernika, te su mletačke vlasti udovoljile molbi tadašnjeg župnika, kanonika Ivana Antuna Nenadića, a gradnji nove crkve poseban obol je dalo pet dobrotskih bratstava.

Don Pavao je posebno zahvalio župnom zboru Kotorske katedrale, koji je uz ravnanje Anđele Homen i orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre skladnim pjevanjem uzveličao misno slavlje.

26. rujna 2023. | Novosti
Oznake:, , ,