izbornik zatvori izbornik

Vanjska proslava sv. Eustahija u Dobroti

Župa sv. Eustahija (Dobrota) proslavila je blagdan svoga sveca zaštitnika u nedjelju, 23. rujna svečanom koncelebriranom misom koju je predslavio don Siniša Jozić, hercegnovski župnik. Ponos župe – velebna crkva sv. Eustahija, bila je tog dana ispunjena vjernicima iz Dobrote i drugih mjesta Kotorske biskupije.

Don Siniša se u svojoj propovijedi prisjetio dugačke i mukotrpne obnove ove crkve koja je dovela do njezinog vraćanja u prvobitni sjaj. Ciklus slika o životu i mučeništvu sv. Eustahija u ovoj crkvi, remek djelo Joze Kljakovića, poziva nas na razmatranje života ovog sveca i mučenika, svjedoka kršćanske ljubavi, kazao je don Siniša.

Svjedočka dimenzija sv. Eustahija poziv je upućen vjernicima današnjice: „Ovaj hrabri svjedok i mučenik, koji je provokacija i izazov, govori vrlo jasno i zorno svima nama: da živjeti kršćanski i da svjedočiti Krista i nazivati se kršćaninom, ne znači tumačiti samo povijest – ono što se prije nas dogodilo, ili kršćansku kulturu, nego to znači imati vrijednosnu ljestvicu: poštenja, života, odnosa prema životu, prema ovozemaljskim stvarnostima i ponajviše zagledani pogledom koji ide preko ovozemaljskih stvarnosti.“ Sveti Eustahije nas poziva da tražimo Duha Božjega, koji stvara ali i ruši, koji donosi radost i zajedništvo, koji nas tjera na promjenu i borbu protiv duhovne uljuljanosti koja vlada u ovozemnom načinu razmišljanja kazao je don Siniša, potaknuvši okupljene da nasljeduju primjer sv. Eustahija mučenika i smognu snagu da ponosno nose kršćansko ime podnoseći svakodnevno mučeništvo koje mora biti osvjetljeno Duhom Božjim.

Dobrotski župnik, don Pavao Medač na kraju misnog slavlja je pozvao sve okupljene na nastavak zajedništva pred župnom crkvom. Pjevanje pod svetom misom predvodile su sestre Franjevke od Bezgrešnog Začeća.

 

 

27. rujna 2018. | Proslave
Oznake:,