izbornik zatvori izbornik

Vanjska proslava sv. Tripuna u znaku zajedništva i sjaja tradicije

425912616_1255569552035087_3082837157986360328_n

Vrhunac višednevnih Svečanosti sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije bila je Vanjska proslava održana u nedjelju 4. veljače. Središnje misno slavlje predslavio je mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup u zajedništvu s brojnim nadbiskupima, biskupima i svećenicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Okupljene je na početku misnog slavlja pozdravio nadbiskup barski Rrok Gjonlleshaj, apostolski upravitelj Kotorske biskupije istaknuvši kako Kotor i Boka slave svoga svetog zaštitnika već 1215 godina: „Preko 12 stoljeća isprepliću se vječno i prolazno, vjera i pobožnost, kultura i umjetnost, pjeva se i moli, traži zagovor i milost, i nosi ime sv. Tripuna kojemu i danas uzdižemo svoje molitve i pjesme, i u čiju su čast prije početka ove mise, naši bokeljski mornari plesali nadaleko čuveno kolo.“ Posebnu je dobrodošlicu mons. Gjonlleshaj uputio splitsko-makarskom nadbiskupu mons. Zdenku Križiću koji je prvi put u svojstvu splitskog metropolita prisustvovao proslavi te predvoditelju misnog slavlja.

425931376_1255570902034952_7285778412829385622_n

Biskup Glasnović je u homiliji govorio o snazi mučeničkog svjedočanstva vjere u vremenu koje je obilježeno vjerskom krizom, opadanjem broja vjernika te smanjenom religioznošću. Kao odgovor na suvremene izazove, biskup Glasnović je naglasio važnost vjere primljene u obitelji: „Stoga bi upravo očevi trebali biti glavni poticatelji stvaranja duhovnog ozračja u obitelji u kojoj se prakticira svakodnevna obiteljska molitva, čita Božja riječ i obiteljski sudjeluje u misnim slavljima i pobožnostima“.

Biskup je, nadalje, poručio kako Kristovi vjernici, trebaju biti i danas biti spremni progonstvo: „Priznati se Isusovim može dovesti do progonstva, ali to progonstvo uzrokuje radost i veliku nagradu na nebu. Biti u svijetu, a ne biti od svijeta, to je ljudska razapetost i izvor mnogih ljudskih muka i križeva. A kad dođu križevi, jedinu ispravnu sigurnost u tim trenucima daje Gospodin koji i nama govori: ‘Ne boj se, ja sam uvijek s tobom.’ Možemo pasti, ali na kraju padamo u Božje ruke, Isusove ruke, a one su dobre ruke” (Homilija pape Benedikta XVI., 18. 12. 2005.).“

DSC_0005_resize

 

„U životu sv. Tripuna bila je ‘vjera ljubavlju djelotvorna’ pa i do darivanja svoga života za Krista. Njegov um i srce ispovijedaju da je Isus Gospodin, kažu Bogu ‘da’bez obzira koje će to posljedice donijeti. Ali taj njegov ‘da’ preobražava sav život, mijenja tijek, vodi punini smisla čineći ga novim i istovremeno slobodnim i ispunjenim radošću. On nije samo vjerovao u pojedine istine o Bogu, nego je sve svoje pouzdanje slobodno stavljao u Boga koji je Otac i koji ga ljubi“ kazao je biskup Glasnović, koji je u zaključku svoje homilije pozvao vjernike da otvore svoja srca slobodi koju Isus daje, kako bi primili od njega snagu za nasljedovanje.

Zdušnim pjevanje misno je slavlje uzveličao župni zbor katedrale pod ravnanjem Anđele Homen uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre.

Uz biskupa Glasnovića i nadbiskupa domaćina Gjonlleshaja, suslavili su nadbiskupi i biskupi iz zemlje i susjedstva: Zdenko Križić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, Milan Zgrablić, nadbiskup zadarski, Tomislav Rogić, biskup šibenski, Ranko Vidović, biskup hvarski, Ivan Štironja, biskup porečki i pulski, Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski, Marin Barišić, nadbiskup u miru, Ante Ivas, biskup u miru, Ilija Janjić, biskup u miru, Željko Majić, imenovani biskup banjolučki, te brojni svećenici i redovnici.

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija ulicama grada u kojoj su nošene relikvije Sv. Križa, sv. Tripuna i drugih svetaca čije se svete moći čuvaju u relikvijaru kotorske katedrale. Svete su moći ispred svojih crkava pozdravili vjernici pravoslavnih crkava. Procesiju su glazbom pratile Gradska muzika Kotor, Puhački orkestar KUD-a Lovro Ježek iz Marije Bistrice i Šibenska narodna glazba.

425931601_1255571008701608_3099489767664786452_n

Ovogodišnja Vanjska proslava sv. Tripuna protekla u znaku velikog zajedništva te iznimnog sjaja i raskoši, čemu su uvelike doprinijeli članovi Bokeljske mornarice čija je prisutnost dostigla rekordan broj, kao i prisutnost četiriju orkestara limene glazbe te brojnih kulturnih udruga i povijesnih postrojbi u autentičnim nošnjama. Preko stotinu bokeljskih mornara sudjelovalo je u vanjskom dijelu proslave prije početka mise i u samoj procesiji. Neposredno prije euharistijskog slavlja, nakon svečane smotre koju je izvršio admiral Mirko Vičević, počasnog plotuna i nadbiskupova blagoslova, započeo je tradicionalni ples kola sv. Tripuna u izvedbi mornara. Ovogodišnji ples pratilo je čak četiri puhačka orkestra: Gradske glazbe iz Kotora i Tivta, Puhački orkestar iz Marije Bistrice i Šibenska narodna glazba.

Među brojnim posjetiteljima bili su hodočasnici iz Šibenika, župe Sv. Jeronima –Jesenice kod Zadra, Bratstvo sv. Matije iz Čalopeka, Međugorja, Čapljine, Novog Travnika, Imotskog, Gradišća (Austrija).

Misnom slavlju nazočili su i brojni predstavnici državnih i gradskih vlasti, diplomati, predstavnici ustanova kulture, među kojima su bili Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, dr. Tamara Vujović, ministrica kulture i medija Crne Gore, izaslanik predsjednika i premijera Crne Gore, izaslanica ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, potpredsjednik Općine Kotor i predsjednica skupštine Kotor, kao i nositelji čelnih funkcija hrvatskih političkih, društvenih i kulturnih organizacija u Crnoj Gori.

Večernju misu 3. veljače, kada se po kalendaru mjesne Crkve slavi sv. Tripun predslavio je mons. Milan Zgrablić u zajednišvu s nadbiskupom Gjonlleshajem i svećenicima Kotorske biskupije. Vanjska proslava sv. Tripuna slavi se prve nedjelje nakon 3. veljače, osim ako isti datum ne pada u nedjelju.

424649063_10231122274869926_8145585705478478642_n

 

Fotografije: BokaNews |Radio Dux | fotografije dronom: Stevan Kordić

 

 

5. veljače 2024. | Proslave
Oznake:, , , ,