izbornik zatvori izbornik

Večernja i bdijenje pred relikvijama sv. Leopolda u Herceg Novom

 

Ozračje molitve i sabranosti zaogrnuli su Park Boke u samom srcu Herceg Novog nakon svečane liturgije dočeka relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda, u popodnevnim satima 15. rujna. Tijekom cijelog popodneva i večeri pobožni su vjernici, katolici i pravoslavci, prilazili sarkofagu sa tijelom sv. Leopolda kako bi mu izrazili svoje čašćenje i pred njim molili. Ekumensko zajedništvo koje je vladalo u tim trenucima bilo je spontano i prirodno, poseban dar pohoda relikvija sv. Leopolda njegovom rodnom gradu. Slavljena je sv. misa na albanskom, za vjernike koji su došli iz Albanije, a hodočasnici iz Zagreba nešto kasnije slavili su misu na hrvatskom. U 18 sati započela je pjevana večernja molitva, koju su svojim pjevanjem vodile sestre Franjevke crnogorske provincije Bezgrešnog začeća BDM.

Prigodnu homiliju uputio je fra Flaviano Gusella, rektor svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi. Spomenuvši Leopoldovu želju da se, pošto završi poslanje u Padovi, njegove siromašne kosti odnesu među njegov narod za dobrobit onih duša, pojasnio je to kao njegov prinos kao žrtve za jedinstvo svih Isusovih učenika, napose između Istočne Pravoslavne i Rimske Katoličke braće.
Živio je taj prinos iz dana u dan, najprije u Padovi, a onda sa željom da svoje siromašne kosti preda narodu kojeg je smatrao svojim i za kojega je živio, rekao je fra Gusella.
Njegova prisutnost ovdje u Hrvatskoj i Herceg Novom ovih dana je svjedočanstvo jedne veze ljubavi koja nikada nije prekinuta, tijekom čitava njegova života i koja se nastavlja dalje i zauvijek u Bogu, naglasio je. Dodao je kako njegova prisutnost i danas, u relikvijama, predaje ideale na koje nas poziva da ih živimo.
To je prije svega Blago Božjeg milosrđa – lice Boga koji se raduje kad oprašta, ne ponižavajući one koji mu se vraćaju skršena srca, Boga koji nam je već oprostio, pojasnio je.
A njegova gorljiva želja za jedinstvom svih kršćana, u jednom ovčinjaku s jednim pastirom, predstavlja ekumensku ljubav – ‘strast u koje je uložio sav svoj život’, rekao je rektor padovanskog svetišta.
Netko je to definirao kao svetu opsjednutost za jedinstvo, a ona je sigurno dar Božji, dar odozgo, ali i plod našeg nastojanja i naše velikodušne suradnje, naglasio je dodajući kako sveti Leopold je i od nas traži da budemo strpljivi i ustrajni graditelji jedinstva.
Nakon molitve Večernje uslijedilo je bdjenje u kojem su okupljeni razmatrali tekstove iz Evanđelja, neke od Leopodovih riječi i molili na nakane nadahnute svečevim porukama.
Bile su to poruke o Blaženoj Djevici Mariji koja je ‘svojim suzama ili bolje svojom boli dala svoj moralni doprinos pomirenja Boga i čovjeka’ i koju ‘trebamo da posreduje kod svojeg Sina, kneza mira’.
Govorilo se i o sakramentu ispovijedi o kojoj je Leopold rekao: „Kad u svom srcu budete imali Isusa Otkupitelja, otvorite mu svoju tako duboko ogorčenu dušu. Nema sumnje da ćete čuti božansku riječ, a zatim će vam njegova božanska providnost izaći u susret i za vas se pobrinuti”.
Posljednja je tema bilo jedinstvo kršćana, a kojem je sv. Leopold posvetio život i djelovanje. „Zavjetujem se i zakletvom potvrđujem da ću svoj život uložiti za spasenje svoga naroda.”
Na kraju bdjenja odjeknula je Leopoldova poruka: „Nemojte sumnjati. Bog vas zove na velika djela. Od vas traži veliku širinu srca. Od vas traži da neprestano smjerate na djela kojima se savršenije služi. Naš žar za Božju stvar, koja nam je povjerena, mora biti potpun.”

Nedugo nakon molitve večernje, započelo je molitveno meditativno bdjenje koje su animirali svećenik, franjevački bogoslov i volonteri župe sv. Leopolda B. Mandića iz Zagreba, a pjevao je mjesni župni zbor. U bdjenju su vjernici slušajući evanđeoske odlomke zatim poticajne misli sv. Leopolda, uz šutnju, pjesmu i molitvu mogli na osobniji način doživjeti prisutnost ovoga i svetačku poruku sv. Leopolda.

Relikvija tijela je kasnije prenesena u obližnju crkvu sv. Antuna koja je ostala otvorena do jutra, kada je ponovno izložena u Park Boke.
IKA/KB | Foto: E. Bleništa

16. rujna 2017. | Nekategorizirano
Oznake:, , , ,