izbornik zatvori izbornik

Zajednička duhovna obnova Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije

Svećenici, redovnici i redovnice dviju biskupija u Crnoj Gori – Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, okupili su se 19. prosinca u Kotoru na zajedničku adventsku duhovnu obnovu. Duhovni nagovor bogat brojnim poticajnim temama održao je svećenik barske nadbiskupije don Simon Filipaj.

Don Simon je govorio o temeljnoj odrednici Adventa, iščekivanju, koje preneseno u svakodnevno razmatranje dobiva duhovna značenja koja su poticajna za preispitivanje vlastitih stavova o crkvenom i pastoralnom radu i duhovnosti. „Iščekujemo prije svega promjenu za nas, za naš duhovni, nutarnji život; možda otkrivamo da zapravo hodamo po kamenju koje nas može natjerati da se kotrljamo iz trenutka u trenutak. Možda smo usvojili način koji nije po logici evanđeoskih blaženstava. Zato čekamo obnovu, obnovu za nas, čekajući obnovu za povijest čovječanstva“ kazao je don Simon, naglašavajući potrebu zauzimanja čvrstih stavova u odnosu na zlo koje se događa u svijetu, te veće moralne i duhovne angažiranosti u svakodnevnom životu.

Nakon razmatranja i pauze, bila je prilika za osobnu ispovijed. Vrhunac susreta bila je misa koju je predslavio mons. Gjonlleshaj, a koncelebrirali su umirovljeni biskupi Bara i Kotora, Zef Gashi i Ilija Janjić, te okupljeni svećenici. Prigodnu homiliju uputio je don Simon. Nadbiskup Gjonlleshaj istaknuo je važnost euharistijskoj i crkvenog zajedništva, te se zahvalio na organizaciji ove duhovne obnove. Čestitajući Božić, potaknuo je sve da radosno proslave blagdan Kristova rođenja. Uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre pjevanje su animirale časne sestre. Zajedništvo se nastavilo druženjem i domjenkom u dvorani Biskupije.

 

 

20. prosinca 2023. | Novosti
Oznake:, , , , ,