izbornik zatvori izbornik

Započela mjesečna predavanja „Upoznaj/zavoli svoj zavičaj“ u Šušnju

„Crkva sv. Marije i povijest mjesta Šušanj“ naziv je predavanja koje je u subotu, 23. studenog 2019. u 19 sati u župnoj crkvi u Šušnju održao Dejan Paladin, profesor povijesti. Ovo je prvo u nizu mjesečnih predavanja na temu „Upoznaj/zavoli svoj zavičaj“ u organizaciji Župnog ureda Sv. Marije, Šušanj pokrenuto na inicijativu vjernika. Termin prvog predavanja organizatori su odabrali povodom nove liturgijske godine i obilježavanja Dana Općine Bar.

Profesor Paladin je iz povijesne perspektive predstavio područje općine Bar. Posebno je govorio o području Bara kroz dugo turbulentno razdoblje na koje su se reflektirali politički procesi karakteristični za Balkan, od Mletaka, preko Zete, Raške, Osmanskog carstva, Austro-Ugarske Monarhije, Jugoslavije do suvremene Crne Gore. Okupljenim slušateljima posebno je bilo zanimljivo slušati o njihovoj župi: zanimljivo je istaknuti da je Šušanj spomenut na jednoj od rasprava za vrijeme Berlinskog kongresa. Tako je jedna mala župa imala mjesto za jednim stolom velikih sila svijeta. Tada su Šušanj i Spič bili u sastavu Austro-Ugarske s linijom razgraničenja s Crnom Gorom uz rijeku Željeznicu. Predavač je također govorio o zaboravljenim običajima toga kraja, ali i ruševnim kapelicama koje pripadaju župi. Predstavio je i popise stanovništva u kraju tijekom kanonskih vizitacija, kao i malo poznate podatke o održavanju manjih sinoda. Nakon predavanja uslijedila su pitanja, ali i izražavanje želja da takvih predavanja bude i više.

Uime apostolskog upravitelja Kotorske biskupije, barskog nadbiskupa mons. Gjonlleshaja prisutne je pozdravio don Kelmend Spaqi, svećenik u Baru. Okupljene je uime Općine Bar pozdravila mr. Tanja Spičanović, potpredsjednica općine. Zahvalila je na pozivu i rekla da joj je iznimna čast prisustvovati organiziranom predavanju u prijatnom i lijepom ambijentu među dobrim ljudima.

U organizaciji događaja pomogli su župni animatori i suradnici Anđela Marstjepović, Aleksandra Glavanović i Božidar Vučetić, a u ime MZ Šušanj član Odbora MZ Rajko Milić. U ime organizatora događaja, Župnog ureda Sv. Marije Šušanj, obratio se đakon don Željko Pasković. Pozdravio je prisutne naglasivši kako su oni Crkva jer bez njih je to samo kamenje. Profesoru Paladinu poklonio je Časoslov, knjigu iz koje može moliti snagu za svoje djelovanje te je upoznao župljane s izdavanjem novog župnog listića Živa Crkva. Druženje je nastavljeno uz prigodnu okrjepu u župnoj kući.

 

 

25. studenoga 2019. | Novosti
Oznake:, ,