izbornik zatvori izbornik

Zavjetni dan u Perastu

Barokni gradić Perast svake godine obilježava 15. svibnja kao zavjetni dan, poseban spomendan iz svoje povijesti koji je bio odlučujući za povijest cijele Boke Kotorske. Tog su se dana malobrojni Peraštani uspjeli othrvati nadmoćnoj vojsci Turaka koja je nadirala u neutvrđeni grad sa svih strana. Tamo gdje su ljudske sile bile nemoćne, u pomoć je priskočio snažan zagovor Blažene Djevice Marije, te su gradić i stanovništvo sačuvani od sigurnog uništenja. U spomen na taj događaj iz 1654. Peraštani slave ovaj događaj s posebnom zahvalnošću Bogu i Svetoj Bogorodici.

Tako je i ove godine 15. svibnja protekao u znaku svetih misa koje su slavljene od ranog jutra. Na prijepodnevnoj misi u 10 sati po starom je običaju otpjevana je svečana zahvalnica – Te Deum. Popodnevnu pontifikalnu sv. misu predslavio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić u zajedništvu sa svećenicima kotorske biskupije. Mons. Janjić je u propovijedi aktualizirao temu obnove nutarnjeg saveza (zavjeta) s Bogom koja podrazumijeva življenje sakramentalnim životom: čudesno izbavljenje kršćana u Perastu dogodilo se po Marijinom zagovoru ali i zbog toga što su naši preci bili ljudi vjere, praktični vjernici, kazao je biskup Janjić; te je osobito naglasio važnost pristupanja sakramentu pomirenja u godini koja je za Kotorsku biskupiju proglašena godinom Sv. Ispovijedi. Na kraju propovijedi, biskup je sve okupljene potaknuo da se pouzdaju u moćan zagovor Blažene Djevice Marije, te je zaključio molitvom za vodstvo na životnom putu upućenom Gospi Peraškoj. Na kraju sv. mise, mjesni župnik mons. Srećko Majić, zahvalio je svim štovateljima Gospe Peraške, kao i svima koji su svojim trudom doprinijeli uspješnoj proslavi Zavjetnog dana. Liturgijsko pjevanje je predvodio zbor župe sv. Mateja iz Dobrote pod ravnanjem prof. Silve Milošević.

Proslavu zavjetnog dana uljepšale su i tradicionalne vanjske svečanosti poput kola Bokeljske mornarice prije popodnevne sv. mise, te «gađanja kokota» koja uobičajeno uživa veliku pozornost kako domaćih stanovnika tako brojnih posjetitelja.

Fotografije: M. Dabović

16. svibnja 2017. | Proslave
Oznake:, ,