izbornik zatvori izbornik

Zlatni zavjeti sestara Franjevki u Dobroti

2

Na 6. vazmenu nedjelju u župnoj crkvi sv. Eustahija u Dobroti tri sestre franjevke Crnogorske provincije Bezgrješnog začeća: s. Miroslava Demaj, s. Florijana Šabani i s. Anzelma Dušaj proslavile su svoj zlatni jubilej – 50 godina redovništva. S. Ksaverija Junčaj svoje je zavjete proslavila dan ranije, a peta jubilarka s. Valentina Bašić iz samostana u Zagrebu nije mogla nazočiti svečanosti. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ilija Janjić, biskup kotorski u miru, uz koncelebraciju don Pavla Medača, župnika župe sv. Eustahija i don Ivana Čapalije, župnika u Nikšiću.

Nakon što je don Pavao navijestio Evanđelje, tri su slavljenice ponovile svoje redovničke zavjete te primile prsten koji simbolizira njihov zaručnički odnos prema Kristu i Crkvi. Nakon toga mons. Janjić je u svojoj propovijedi istaknuo da je ljubav ta koja potiče na rast i daje plodove:

„Uskrsli Gospodin u svima nama, vjernicima, budi zanos, radost koja je evo, upravo vama trima 50 godina ucijepljena u vaše srce, u vaš život… Kako je na početku vremena drvo bilo razlogom pada tako je sada ovo novo drvo postalo drvetom otkupljenja. Bog koji je ljubav, prelijeva se iz svoje punine i očituje tu svoju ljubav na drvetu križa i u uskrsnuću Sina njegova iščitavamo proslavu punine ljubavi. Tu ljubav smo i mi svi pozvani svjedočiti prema Bogu i prema bratu čovjeku, kako bi uistinu bili Kristovi. Pozvani smo i na svetost, što je obveza svih nas, posebno na srce stavljena osobama posvećenog života kao što ste vi.

Gospodin na jednom mjestu kaže Ja sam vas izabrao…, vi ste rekle evo me, …da idete i rod donosite, a vi ste drage sestre radile to proteklih 50 godina svoga života, preko karizme Vašega reda, Vaših zavjeta koje ste danas ponovile, Vaše službe i posla koje ste obavljale. I sve ste to, vjerujem, činile u zanosnoj radosti Uskrsa. I na tome vam od srca čestitam uz želje da plodovi vaše službe budu trideseterostruki, šezdeseterostruki, stostruki.“

Liturgijsko pjevanje animirao je prigodni zbor sestara franjevki. Svečanosti su prethodile sedmodevne duhovne vježbe koje je vodio vlč. dr. Ivica Raguž, profesor dogmatske teologije na KBF-u u Đakovu.

1

10. svibnja 2021. | Proslave, Novosti