izbornik zatvori izbornik

Župa Đurići proslavila nebesku zaštitnicu sv. Anu

Blagdan sv. Ane, nebeske zaštitnice župe svečano je proslavljen u župi Đurići u nedjelju 26. srpnja. Misu u 8 sati u staroj crkvi, kao i onu u 10 h, u župnoj slavio je župni upravitelj don Pero Burečić. Središnju večernju euharistiju predslavio je don Ivo Ćorić, župnik Prčanja i Stoliva uz koncelebraciju svećenika Kotorske biskupije.

U svojoj homiliji, kojom je vjernicima želio približiti značaj i svetost Joakima i Ane, don Ivo je govorio o njihovu svetačkom životu koji se očitovao u stalnoj povezanosti s Bogom kroz molitve i žrtve, o pouzdanju u njega i traženju pomoći u teškim trenutcima i kušnjama: „I kao što su sveti Joakim i Ana imali životne kušnje, tako ih danas imamo svi mi, ali svoj život trebamo usmjeriti na Krista te tražiti i zagovor svetog Joakima i Ane“.

Na kraju svete mise don Pero Burečić zahvalio je svima na sudjelovanju, čestitajući blagdan nebeske zaštitnice i preporučivši sve njezinom moćnom zagovoru. Zbog ponovno proglašene epidemije u zemlji, izostala je procesija i uobičajeni oblik čašćenja svetih moći.

Današnja župna crkva sv. Ane u Đurićima posljednja je crkva izgrađena u Kotorskoj biskupiji, dovršena 1914. godine. Ovaj blagdan obilježen je i u drugim župama kao što su Kavač, Lepetani, Kotor – u kojima se nalaze crkve i kapelice posvećene Majci Blažene djevici Marije.

27. srpnja 2020. | Nekategorizirano
Oznake:,