izbornik zatvori izbornik

Župa Lepetani obilježila Zavjetni dan

 

Župa sv. Antuna Padovanskog – Lepetani, proslavila je svoj Zavjetni dan u nedjelju, 21. kolovoza 2022. Župljani su se sa svojim župnikom don Draženom Kraljićem i drugim hodočasnicima okupili na otoku Gospe od Škrpjela na slavlju svete mise u crkvi, te su tom prilikom tradicionalno izvršili zavjet predaka. Prema predaji, župa Lepetani izbavljena je Gospinim zagovorom od zla kuge koje je vladalo u Zaljevu prije nekoliko stoljeća. Od tada pa do današnjeg dana župljani svake prve nedjelje nakon svetkovine Velike Gospe slave svoj Zavjetni dan na koji odlaze na otok kod Perasta kako bi se zahvalili Gospi.

Osvrćući se na nedjeljno evanđelje, Don Dražen je u svojoj homiliji sve okupljene pozvao da svakodnevno rade na svome spasenju koje se ne postiže lako i do kojeg se ide kroz uska vrata –  što je jedini i ispravni put koji vodi u nebo. “Postoje i široka vrata koja su na prvi pogled lakša i primamljivija, to su vrata koja nudi ovaj svijet, ali ona vode u propast, jer nam često nude ono što je zlo u Božjim očima. S druge strane ta uska vrata koja nas vode u nebo nisu laka ni ugodna, ali su pravi put i moramo se truditi da nam se ona ne zatvore. Da do toga ne bi došlo moramo ovdje na zemlji živjeti pravim kršćanskim životom, a kada sagriješimo moliti oproštenje od Gospodina u sakramentu ispovijedi gdje nam Bog uvijek iznova daje novu nadu i snagu za život u Božjoj milosti. Molimo našu nebesku Majku da nas čuva od svih zaraza i virusa koji nam prijete, ali najviše od virusa grijeha i da nam na kraju života izmoli milost da možemo ući kroz ta uska vrata i biti u društvu s Njom i Njezinim Sinom.”

Na kraju mise župnik je izmolio posvetu za sebe i župu Gospi kako bi ih ona čuvala u sve dane ovozemaljskog života. Nakon euharistijskog zajedništva, vjernici su nastavili svoje druženje ispred crkve uz čašćenje i ugodan razgovor.

 

22. kolovoza 2022. | Novosti
Oznake:, ,