izbornik zatvori izbornik

Župa Muo proslavila svoju nebesku zaštitnicu

Pomoćnicu kršćana, zaštitnicu župe i mjesta, vjernici su ove malene župe proslavili u nedjelju, 24. svibnja. Priprema za proslavu počela je već prethodne nedjelje, kada je po običaju, oltarna slika Pomoćnice kršćana prenesena i smještena u središnji dio crkve, a samom blagdanu prethodila je trodnevna duhovna priprema. Župljani su tijekom pripreme za blagdan molili svibanjsku pobožnost i sudjelovali u svetoj misi nakon koje su molili trodnevnicu pred Gospinom slikom. Na sam blagdan slavljene su dvije svete mise. Jutarnju misu slavio župnik je don Robert Tonsati, koji je u propovijedi naglasio nužnost ustrajnosti u molitvi po uzoru na BDM, te jednodušnosti u vjeri kako bi se mogli othrvati duhovnim izazovima suvremenog načina života.

Svečanu koncelebriranu misu poslijepodne predvodio je don Dražen Kraljić, župnik Bogdašića u zajedništvu sa župnicima susjednih župa. Don Dražen je podsjetio vjernike na povijest ustanove blagdana Pomoćnice kršćana te na Marijinu ulogu u povijesti spasenja i u životu Crkve. Govoreći o izazovima s kojima se kršćani susreću u današnjem vremenu, dotaknuo se i progona kršćana po svijetu: „Draga braćo i sestre, mislim da nijedna religija nije toliko progonjena kao što je to kršćanstvo. Toliko naše braće i sestara po čitavome svijetu pati, biva proganjano i ubijano samo jer su kršćani. To je nešto što nećete čuti u glavnim medijima, jer njih nažalost vjera ne zanima. Propagiraju se raznorazne nemoralne i bezvrijedne stvari, ali ono što je časno, moralno i pošteno često se smatra nazadnim i konzervativnim. Ali kako nam sv. Petar u današnjem drugom čitanju govori: ‘ako li netko od vas trpi kao kršćanin neka se ne stidi, nego neka slavi Boga zbog to imena’. I tu se krije s ludost križa, tu pada svaka naša ovozemaljska logika, a započinje Božja ljubav, jer Bog se oholima protivi a poniznima daje milost…“ Don Dražen je naglasio da i u ovom vremenu pomutnje ne treba gubiti nadu niti vječne vrijednosti vida, te da se u svakoj potrebi s pouzdanjem možemo obratiti BDM, Pomoćnici kršćana koja nas svojim majčinskim zagovorom neprestano prati i pomaže.

Na kraju misnog slavlja, župnik je zahvalio svima koji su darovali svoje vrijeme, trud i bilo koji oblik pomoći kako bi se ovogodišnja proslava blagdana ostvarila na što svečaniji način, iako je to zbog još uvijek važećih mjera, bilo skromnije kako zbog ograničenog broja vjernika tako i zbog izostanka procesije.

26. svibnja 2020. | Nekategorizirano
Oznake:,