izbornik zatvori izbornik
Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Predstavljanje knjige Radoslava Tomića ‘Znakovi identiteta’

10. veljače 2023. @ 19:00 - 20:00

U petak, 10. 2. 2023. s početkom u 19 sati, u organizaciji Kotorske biskupije i Instituta za Povijest umjetnosti, u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru održat će se predstavljanje knjige akademika Radoslava Tomića Znakovi identiteta – sveci zaštitnici u umjetnosti 17. i 18. stoljeća u Dalmaciji, Boki kotorskoj i Dubrovniku.

Knjigu će predstaviti Sanja Cvetnić, recezentica, i Radoslav Tomić, autor. Nazočnima će se obratiti don Robert Tonsati, Katarina Horvat-Levaj i Davor Trupković.

Akademik Radoslav Tomić je u ovoj knjizi, u kojoj su teze o identitetskoj vrijednosti dalmatinske likovne baštine utemeljene na odličnom poznavanju »terena«, od Krka do Kotora, ali dakako i Venecije i Veneta (radi usporedbi i tematske razlikovnosti), pružio znanstveni temelj za puno razumijevanje i vrednovanje likovnoga krajolika Dalmacije. Ova knjiga je vrsta razdjelnice u tom smislu i na području koje obrađuje, jer daje smisao pojavama koje su usporedive u različitim mjestima Dalmacije, a vezane su, kako sam autor piše, za održanje identiteta (»Tako se dalmatinski prostor premrežio svetačkim likovima koji su funkcionirali na dvije razine: sakralnoj i profanoj, objedinjujući vjersku i komunalnu zajednicu u neraskidivu cjelinu.«). Stoga u knjizi nalazimo brojne identitetske topose Dalmacije, naznačene kroz likovna djela, od slave crkvenoga naučitelja i prevoditelja sv. Jeronima, mjesnih svetaca-zaštitnika, raznih svetačkih relikvija do Gospe Sinjske i Alke pa knjiga u znanstvenom smislu svjedoči o znanstvenoj širini, nužnoj za puno razumijevanje uloge baštine u oblikovanju dalmatinskoga i pojedinih mjesnih identiteta.

Pozivnica - Tomic - Kotor

 

Detalji:

Datum:
10. veljače 2023.
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Događaj Tags:
, ,