izbornik zatvori izbornik

Božićna poslanica

Kotor, o Božiću

Svim župnim uredima i samostanima Kotorske biskupije

Božićna poslanica – 2015.

Na blagdan Bezgrješne Blažene Djevice Marije sveti Otac Franjo uveo nas je u Svetu godinu milosrđa i u tom ozračju Božjeg milosrđa slavimo blagdan Kristova rođenja, slavimo blagdan Onoga po kome nam je nebeski Otac pokazao da je bogat milosrđem, da je bogat ljubavlju prema svome najizvrsnijem stvorenju, prema čovjeku. Nebeski Otac djelotvornom ljubavlju pokazuje da čovjeka, iako grješna, nije ostavio po strani, da ga nije odbacio, nego se u svojoj nježnosti spustio do sebi sličnom stvorenju; i objavljuje se u svoj svojoj veličini. Uzeo je na sebe ljudsku narav, snagom Duha Svetoga se utjelovio u Marijinoj utrobi i ona ga rađa. Jedinorođeni se u Betlehemu pojavljuje kao dijete. Postaje čovjeku sličan u svemu osim u grijehu. Zapravo grijeh objavljuje i pokazuje izvor Božjeg milosrđa. Bog koji druge obogaćuje sam postade siromašan. Postade siromašan da grješnog čovjeka obogatiti svojim božanstvom.

Svaki bi od nas trebao uzviknuti: Kojeg li obilja dobrote, kojeg li obilja Božje ljubavi! U svojim mislima i u tišini svoga srca obnovimo to veliko otajstvo što se zbilo najprije u Nazaretu, kada se Krist snagom Duha Svetoga utjelovio, a onda razmišljajmo što se zbilo u Betlehemu za vrijeme rimskog cara Augusta, koji je dao zapovijed da se provede popis pučanstva. (usp. Lk 2,1)

Čujmo kratki izvještaj Sv. Pisma o ovom događaju:  “Svi su išli, svatko u svoj grad, da se upišu. Tako i Josip, jer bijaše iz Davidove kuće uziđe sa svojom ženom Marijom, koja bijaše trudna, iz Galileje iz Nazareta u Judeju, u Davidov grad zvani Betlehem da se upiše. Dok su tu bili Mariji dođe vrijeme da rodi” (Lk 2,3-6).

Pred našim očima slijede prizori one blažene noći kada se na zemlji pojavljuje Jedinorođenac. Pred našim očima je štala sa Marijom i Josipom, domaćim životinjama, pastiri s njihovim stadima, anđeli, pjesma: Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima dobre volje. U duhu promatramo Mariju, neznatnu službenicu Božju, kako u svom srcu razmišlja o svim događajima što se zbivaju s njom i oko nje. Možda nije ni svjesna da se s dolaskom njezina Sina na svijet, stranica Starog zavjeta okreće u novu stranicu Novog zavjeta.

Na svijet je došla Božja ljubav, čovjek dobiva šansu da preko Jedinorođenca vidi Boga, da razgovara s Njime, da čuje Njegove savjete, da čuje Njegove poruke, da dođe do spoznaje da se Jahvin zakon sa Sinaja ne mijenja. Listajući stranice Novoga zavjeta dolazimo do saznanja da Jedinorođenac iz Betlehema u kratkom vremenskom razdoblju od samo 33 godine čini velike stvari, sakuplja svoje prve učenike. U Kristovom programu nakon Njegova uskrsnuća je stvaranje nove zajednice – Crkve. U Njegovo ime predstavnici Crkve, na čelu sa stijenom Petrom, bit će sposobni da se suoče s raznim nedaćama, ali toj zajednici neće moći naškoditi ni vrata pakla. Službenici Crkve, nasljednici apostola, propovijedat će Božju riječ, dijelit će vidljive znakove milosti Božje, dijelit će svete sakramente.

Život Kristove zajednice bit će ispunjen nevjerojatnim svjedočenjem sve do prolijevanja mučeničke krvi radi imena Isusova. Mučenici Crkve postat će duhovno sjeme novih kršćana. Mnoge će tješiti Kristove riječi: Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a dušu ne mogu ubiti, radije se bojte onih koji i dušu i tijelo mogu baciti u pakao. (Usp. Mt 10, 28) Tih Kristovih svjedoka Crkva je imala kroz sva stoljeća, sve do dana današnjega.

Iščitavajući stranice života opće Crkve – neka nam ovo božićno vrijeme, posebno u Godini milosrđa, pomogne da sve više spoznajemo da smo Božja stvorenja, da smo kršteni u vjeri svojih otaca.

Važno je imati volju da proširujemo znanje o svojoj vjeri, da osjećamo potrebu biti što bolji praktični vjernici kojima je Jedinorođenac iz Betlehema temelj, sigurnost ovog našeg proputovanja k onoj jedinoj, nebeskoj domovini, gdje ćemo ga vječno uživati, gdje ćemo ga vječno gledati licem u lice. Trebamo biti svjesni da će nas u proputovanju ovoga života hrabriti, tješiti, hraniti vlastitim nebeskim kruhom. Ovo je božićno vrijeme idealna šansa za naše vlastito ispravljanje. Životni popravci su nužni ako mislimo da se Novorođeni rodi u našim dušama, u našim savjestima. To će biti naše svjedočenje u svakodnevici ovozemaljskoga hoda.

S ovim mislima želim sretan i blagoslovljen Božić vama i svim ljudima dobre volje, vaš

 

† ILIJA, biskup