izbornik zatvori izbornik

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Od 18. do 25. siječnja u cijeloj Crkvi održava se Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana, obogaćena molitvenim skupovima, prigodnim propovijedima i predavanjima. Ove se, 2008. godine, slavi jubilarna stota osmina, a održat će se pod geslom „Bez prestanka molite!“ (1 Sol 5, 17).

Naša bi zadaća i trajna želja trebala biti osluškivanje i ostvarivanje Kristovih vapaja „da svi budu jedno“ (Iv 17,11) te uključeni u molitvenu osminu za jedinstvo kršćana pokažemo kako nismo zaboravili na još uvijek aktualan poziv koji nam je davno uputio sv. Pavao „Bez prestanka molite!“.

Iz našeg nesavršenstva proizlazi potreba molitve. Potreban nam je onaj koji ima i koji može dati ono što mi nemamo. U svakom od nas titra pitanje: Kako moliti? Sam Pavao kaže „Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima.“ (Rim 8,26b). Poistovjećujemo se sa apostolima u jednostavnom vapaju „Gospodine, nauči nas moliti“. U toj poniznosti i iskrenosti Isus progovara i uči nas moliti.

Njegova molitva je u tajnosti, ponizna i tiha, iskrena i jednostavna, Njegova molitva je prihvaćanje Božje volje i Božjeg nauma. Njegova molitva je prošnja i zahvala, za sebe i za bližnjega, prepuna ljubavi i predanja.

Koliko nas umiruje blagi Kristov glas u molitvi toliko nas, s druge strane, snažno i bez pardona šiba glas apostola Pavla: „Bez prestanka molite!“. Jedino u zajedništvu molitve i u neprekidnom vapaju za jedinstvo pokazujemo koliko smo Kristovi, koliko smo jedno Tijelo. Naši obredi, liturgije i jezici jesu različiti ali naša molitva je usmjerena jednom jedincatom Bogu po Kristu koji nas povezuje.

Stoga nastojmo „u molitvi biti postojani“ (Rim 12,12c) i bez prestanka zajedno s Kristom moliti „da svi budu jedno“. Naša vjernost Kristu obvezuje nas da se molitvom i žrtvom uključimo u molitvenu osminu. Upravo na Kristovom pozivu „da svi budu jedno“ pozvani smo graditi naše stavove i svjedočiti svijetu da smo baštinici jedne jedine Radosne vijesti, koja mora biti temelj i zalog za bolje ekumenske odnose među kršćanima na našim prostorima.

Ako je moguće neka se upriliči susret sa predstavnikom pravoslavne Crkve. Neka se svaki dan osmine na kraju sv. Mise mole određene molitve za jedinstvo, a nedjeljna propovijed tako osmisli da vjernike potakne na molitvu. Preporučam bilo koji dan osmine održati sat klanjanja.

Sve vas srdačno pozdravlja,

+ Ilija Janjić
biskup kotorski