izbornik zatvori izbornik

Nova školska i vjeronaučna godina

Dragi roditelji, vjeroučitelji, odgojitelji;

Predraga djeco i mladi!

I ovaj ljetni odmor se bliži svom kraju, a započinje nova školska, ujedno i vjeronaučna godina, koja sa sobom donosi svoje neizvjesnosti, zadaće i brige, ali i radost susreta i novih spoznaja. Škola sa svojim zadaćama, obvezama i disciplinom, nakon opuštajućeg ljeta, predstavlja jedan novi zaokret. Iznova nas poziva na ozbiljnost i rad, zalaganje i napredovanje u novim životnim spoznajama.

I škola vjeronauka nas poziva da dublje upoznamo sebe, svog bližnjeg, Krista i Crkvu. U tom rastu i spoznaji prvi su spremni za pomoć darivatelji Vašeg tjelesnog života, Vaši roditelji, a poslije njih to su svećenici, časne sestre, vjeroučitelji koji rado s Vašim roditeljima postaju Vaši odgojitelji. I roditelji i svi gore navedeni odgojitelji su svjesni da za Vaš istinski rast moraju biti istinski svjedoci, jer bez svjedočenja nema uspjeha u Vašem duhovnom i moralnom rastu.

Stoga, dragi vjeroučenici, rado prihvatite poziv Crkve, da Vam se pohađajući vjeronauk proširi Vaš duhovni horizont života. Ne osvrćite se na eventualna prigovaranja nekih od vaše generacije, koji su bez želje za upoznavanje duhovnih i moralnih vrednota. Budite ponosni i sretni što rast Vašeg mladenačkog života želite usmjeriti prema Onome koji je rekao: Ja sam Put, Istina i Život.

Suvremeno, a možemo reći i naše društvo, je multikonfesionalno i multikulturalno. Mnogo je previranja i narušavanja općeljudskih prava. Svetopisamski rečeno ovaj svijet nudi svoje prolazne vrednote koje nemaju sadržaja, koji život mladog čovjeka ne čini osmišljenim, nego dezorijentiranim. Identiteti se sukobljavaju i narušavaju. Svjesni smo da je i pred roditeljima i pred spomenutim odgojiteljima teška i odgovorna obveza, da bi se mladi naših prostora mogli odgojiti u kršćanskoj ljubavi za bolju budućnost.

Nadam se da ćemo svi skupa osjetiti nutarnju potrebu da budemo obogaćeni novim vjerskim spoznajama, da bi tako bili kršćani sa čvrstim uvjerenjem da nas Bog voli.

Na sve Vas početkom ove vjeronaučne godine zazivam Božji blagoslov po zagovoru B. D. Marije i Miljenika Boke – bl. Gracija, bl. Ozane, sv. Leopolda i sl. Božje Ane Marije Marović – uz pozdrav

+ Ilija, biskup