izbornik zatvori izbornik

Proglas vjernicima Kotorske biskupije u Boki i Bokeljima izvan Boke za svečanosti sv. Tripuna

Svim štovateljima sv. Tripuna

Proglas vjernicima Kotorske biskupije u Boki i Bokeljima izvan Boke za svečanosti sv. Tripuna

Dragi štovatelji sv. Tripuna,

 

obraćam se duhovnim osobama i Božjem puku Kotorske biskupije, te svim vjernim Bokeljima izvan Boke, prigodom blagdana sv. Tripuna, mučenika, nebeskog zaštitnika onih koji su rođeni u ovoj prelijepoj Boki, kao i onih koji su u ovoj simfonijskoj ljepoti mora i planina našli novo životno i obiteljsko gnijezdo i koji su uz starosjedioce zavoljeli i prirodne ljepote Boke i kulturnu baštinu ovog prekrasnog zaljeva, što ga je Bog u svom stvaralačkom zamahu podario ovom prostoru, a djedovi mu i pradjedovi „dodali“ svojim znalačkim radom ljepotu kulturnog blaga. Nadalje, i jedni i drugi se ponose duhovnim velikanima ovog podneblja, pa su uz mučenika sv. Tripuna uzeli za pokazatelje puteva k najljepšoj duhovnoj ljepoti, k našem dragom Bogu (ti miljenici su sv. Leopold, bl. Gracija, bl. Ozana, službenica Božja Ana Marija Marović).

Ovu poslanicu stavljam na papir danas, 13. siječnja 2017. godine, na dan Karika, na dan sjećanja kada su Kotorani zaslugom mecene Andrije Saracenisa i njegove supruge Marije, preuzeli sa broda posmrtne ostatke, moći, sv. Tripuna, te davne 809. godine na 13. siječnja. Moći mučenika iz Male Azije krenule su iz Konstantinopolisa brodom k Veneciji, ali je za Kotorane oluja bila sretna okolnost. Preuzimanje moći sv. Tripuna bila je velika radost za Božji puk ovog starodrevnog grada Kotora, a s pukom su je posebno radovala Bokeljska mornarica, koja je otplesala svoje kolo.

Poznato nam je da je sv. Tripun rođen 232. godine u mjestu Kampsada u pokrajini Frigiji u Maloj Aziji, za vrijeme kada je u Rimu vladao car Decije, koji je dao naredbu da se 250. godine progone svi kršćani njegova carstva. Uz ostale mučeničke svjedoke toga vremena ističemo hrabro svjedočenje vjere mladog kršćanina od 18 godina, našeg sv. Tripuna, koji je dobro znao Drugu poslanicu sv. Pavla Korinćanima: „Znam kome sam povjerovao.“ Ne samo da je teorijski znao kome je povjerovao, nego je to i vlastitom krvlju posvjedočio i mučeništvom dokazao koliko je cijenio svoju vjeru i koliko je volio Boga.

Mučeničkom smrću sv. Tripun je uzdigao vrijednost duše nad propadljivim materijalnim tijelom, jer je dobro znao i onu drugu Pavlovu izjavu: „Ne bojte se onih koji mogu pogubiti tijelo, ali dušu ne mogu pogubiti.“

Hrabro mučeničko svjedočenje vjere sv. Tripuna trebalo bi imati poruku i za naše svjedočenje vjere, gdje god se nalazili u ovom svijetu koji se više brine za ovozemaljski život, za ovo ljudsko tijelo gdje vlada požuda. Sv. Tripun nam dovikuje: „Ostavite se tih zamki u kojoj su kratkoročne nagrade, u kojoj je slast koja iza sebe ostavlja pustoš i grižnju savjesti.“ Sv. Tripun nastavlja sa svojom porukom: „Ako ste ostavili zamke zla, onda se ne bojte slijediti Krista koji vam daje nadu za novi život u vječnosti.“ Njemu se treba povjeriti jer On postaje izvor milosrđa, izvor te nove nade. Vjernicima Kotorske biskupije pruža se šansa da Godinu Milosrđa nastave Godinom sakramenta sv. Ispovijedi. Imamo veliku potporu da nam u ovoj godini bude svijetla točka naš sv. Leopold Bogdan Mandić, koji nam želi pomoći da što bolje upoznamo duhovne vrijednosti sakramenta sv. Ispovijedi i koji nam želi pomoći da se održimo na duhovnoj visini i veličini našeg kršćanskog poziva. Bez sumnje, ova duhovna pomoć našeg Leopolda pomoći će nam da budemo pravi štovatelji i nasljedovatelji sv. Tripuna, koji je usprkos svih progonstava ostao miljenik Božji, koji nije sebi dozvolio biti odmetnik da bi sačuvao ovozemaljski život.

Sv. Tripune pomozi nam da i mi u ovom svijetu slušamo glas svoje savjesti što je ujedno i glas Božji, pomozi nam da vršimo Njegovu volju, da ljubimo Boga iznad svega, da radi Boga volimo i sve ljude koji nas okružuju, koji nas često puta ne razumiju, s kojima živimo. Nadamo se da će tada u našoj knjizi života biti zapisano: „Nije bio odmetnik, nego je bio miljenik Božji, svjedočio je svoju odanost Bogu i ostao mu vjeran kroz sve dane svoga života.“

Za tu vjernost i ustrajnost u vršenju Božje volje, moli se za sve Vas,

 

 

Kotor, 13. 01. 2017.

† ILIJA, biskup