izbornik zatvori izbornik

Proglas vjernicima Kotorske biskupije u Boki i Bokeljima izvan Boke za svečanosti sv. Tripuna

Dragi štovatelji svetoga Tripuna, 

Dragi Bokelji u Boki i izvan Boke, 

 

Na dobro vam došao blagdan sv. Tripuna mučenika, zaštitnika grada Kotora i naše biskupije, nebeskog zagovornika vjernika Kotorske biskupije, te svih Bokelja u Boki i izvan Boke. I ove godine s radošću slavimo našeg Odvjetnika čije se moći nalaze u Relikvijaru kotorske katedrale. Poznato je da je Venecija otkupila moći mučenika sv. Tripuna koje su bile pohranjene u Carigradu, današnjem Istanbulu. Brod s posmrtnim ostacima sv. Tripuna je krenuo za Veneciju, ali je zbog oluje morao naći sigurno utočište u Boki. Nevrijeme se nije smirivalo, te, po predaji jedan mornar reče Možda sveti Tripun ne želi ići dalje; možda bi želio ostati u Kotoru. No, relikvije je trebalo otkupiti. Andrija Saracenis i njegova žena Marija postaše veliki dobrotvori. Otkupiše moći. Kada su posmrtni ostaci stupili na tlo Kotora – nastalo je opće veselje. A po predaji se prenosi da su bratimi iz bratovštine sv. Nikole, iz koje će kasnije nastati i Bokeljska mornarica, od radosti zaplesali.  

Vjerojatno su moći našega zaštitnika pohranili u tadašnju katedralu koja se nalazila na mjestu današnje crkve sv. Marije od Rijeke. Spomenuti mecena Andrija Saracenis dao je sagraditi posebnu crkvu na mjestu sakristije današnje katedrale, u kojoj su se štovale moći našega sveca, sve do početka XII. stoljeća, kada je za vjerničke potrebe izgrađena nova crkva. Nakon izgradnje i posvete nove katedrale u čast sv. Tripunu 1166. godine, njegove su moći premještene u nju, a kasnije je za njihovo štovanje dograđena predivna kapela relikvija – Relikvijar, u kojoj se i danas nalaze. 

Naraštaji i naraštaji vjernika Kotora i Boke s vjerom su prihvatili moći sv. Tripuna i postali su njegovi veliki štovatelji.  

Tripun, rođen 232. godine u Kampsadi, u Frigiji u Maloj Aziji, u svojoj 18-toj godini života, vlastitom krvlju posvjedoči vjeru u kojoj je kršten i odgojen. U vrijeme progonstva rimskog cara Decija nije se poklonio njegovu kipu nego je izgovarajući riječi Ja sam kršćanin i klanjam se jedino Bogu dao vlastiti život za Isusa. Dobro se sjećao Kristovih riječi: „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a dušu ne mogu pogubiti“ (Mt 10, 28a). Zato smjelo daje svoj mladenački život da bi vječno ostao u zajedništvu s Bogom. S ovom svjedočkom vjerom sv. Tripun kroz sva stoljeća šalje s nebeskih visina poruku svojim štovateljima: Ostanite i vi vjerni Bogu. Stoga su vjernici Kotora za svoj zaštitni znak stavili na prvo mjesto Fides – vjera. Dobro su znali da  čovjek koji je uistinu prožet vjerom,  iz sebe mora isijavati čast – Honor. Ove riječi trebale bi kroz sva vremena biti životno geslo, ne samo članovima Bokeljske mornarice na čijem su grbu upisane, nego i svim vjernicima – štovateljima sv. Tripuna. Ovo geslo trebali bi upisati u dušu, u svoje srce, u svoj vjernički život. Jedino s takvim svjetonazorom, životne će oluje prijeći u duhovnu bonacu.  

Svaki čovjek, svaka obitelj, svaka udruga, svaka bratovština osjeća se nesigurnim u valovlju ovog našeg životnog proputovanja. Ne manju nesigurnost u valovlju života osjećali su i naši Bokelji, koji su često bili i pripadnici raznih bratovština. Ta nesigurnost pratila je vjernike u prošlosti, a prati je i danas. Pitanje postavljam sam sebi, a i vama: Što činiti u tim neprilikama života? Odgovor nam daje sam sv. Tripun: Obratite se meni i ja ću vas zagovarati kod Boga. Stoga, najprije ga zamolimo da nam pomogne da što bolje upoznamo i da što više zavolimo Boga, koji nas je stvorio, koji nas je otkupio krvlju vlastitoga Sina i koji nas želi posvetiti svojim Duhom. Nadalje, zamolimo ga da prihvatimo sva sredstva spasenja koje je Krist ostavio svojoj Crkvi, a mi smo članovi te Crkve. Mislim da bi nam sv. Tripun poručio ovako: Rado čitajte i rado slušajte Riječ Božju koja vam je pohranjena u Svetom Pismu, ne zaboravite Dan Gospodnji, pristupajte često, čiste savjesti i s iskrenom vjerom svetim sakramentima. Kao članovi Kristove Crkve svojom kršćanskom praksom osvjetljujte lice Kristovo, time ćete ujedno osvjetljivati i lice Crkve. 

Neka nam sv. Tripun pomogne da ostanemo nepokolebljivi u vjeri, ispunjeni nadom i da čitavim svojim bićem ljubimo Boga i bližnje. Sveti Tripune pomozi sve svoje štovatelje u Boki i izvan Boke da u svom životu pronađu smirenje u Bogu i da poput sv. Augustina priznaju: Nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi, Bože. Sveti Tripune, pomozi nam da postignemo to smirenje tako potrebno u našem putovanju prema vječnosti. 

Ovogodišnja proslava svetkovine sv. Tripuna je u nedjelju 03. veljače. Svečanu pontifikalnu sv. misu predvodit će biskup šibenski mons. Tomislav Rogić. Večer uoči svetkovine, po ustaljenom običaju bit će svečana Večernja i kađenje moći našega Sveca. Pozivam sve vjernike iz župa Kotorske biskupije i štovatelje sv. Tripuna u Boki i izvan Boke da u što većem broju sudjeluju u našoj zajedničkoj svečanosti. Neka taj dolazak bude zalog naše vjere i časti koju smo dužni prenijeti svojim potomcima. Ove godine s Bokeljima u Rijeci slavit ću sv. misu u subotu 9. veljače i s Bokeljima u Puli u nedjelju 10. veljače. Neka nam svima ovogodišnja proslava, po zagovoru sv. Tripuna donese duhovni rast, međusobnu slogu i poštovanju.  

Na sve Vas zazivam blagoslov Božji, uz pozdrav,

 

+ ILIJA Janjić 

biskup kotorski