izbornik zatvori izbornik

Uskrsna poslanica

Dragi svećenici, redovnici i redovnice i svi vjernici Kotorske biskupije,

Neka ovogodišnja Uskrsna čestitka bude naš zajednički nutarnji poticaj za učvršćivanje i usavršavanje naših osnovnih kršćanskih stožernih krijeposti: vjere, nade i ljubavi. No, prije svega, želim vam sretan blagdan Uskrsa, sretan blagdan Kristove pobjede nad zlom, nad smrću.

1. Kristovo je uskrsnuće zalog naše vjere – što nam potvrđuje sv. Pavao: „Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša, još ste u grijesima. Onda i oni koji usnuše u Kristu, propadoše. Ako se samo u ovom životu u Krista nadamo, najbjedniji smo od svih ljudi.” (1 Kor 15, 17-19). Romano Guaradini u svojoj knjizi „Gospodin” kaže: „Sa Isusovim uskrsnućem od mrtvih stoji i pada kršćanska vjera.” Možda je zato i vjera stavljena na prvo mjesto, ispred nade i ljubavi. Toj kršćanskoj vjeri pridonosi zalog i ona konstatacija stotnika na Kalvariji: „U istinu, ovaj čovjek bijaše Sin Božji.” (Mk 15, 39). Ne preostaje nam nego da u ovo uskrsno vrijeme preispitamo svoju osobnu vjeru, svoje osobno opredjeljenje za Krista. Ne bi smjeli dozvoliti raskorak između teoretski prihvaćene vjere i svjedočki življene vjere. Sjetimo se tolikih mučenika, kroz čitavu povijest Crkve koji su svoju opredijeljenost za Boga, za Krista, posvjedočili svojom vlastitom krvlju.

2. Kristovo je uskrsnuće zalog naše nade – Jedan od dokaza da sa Kalvarijom nije sve propalo je izvješće Svetog pisma o dvojici učenika na u Emaus (usp. Lk 24, 13-35). Nakon što su izgubili svaku nadu – vraćaju se razočarani kući. Na putu razgovaraju o svemu što se dogodilo zadnjih dana. Iznenada im se približi neki neznanac – stranac, i uključuje se u razgovor: Koja je tema vaše žučljive rasprave? Učenici odgovaraju: Ma nije moguće da ti o tome ništa ne znaš? Isusova razjašnjenja nisu pomogla da ga prepoznaju. Znak prepoznavanja doživješe tek u kući za stolom dok im je lomio kruh. Tada im se otvoriše oči i prepoznaše ga. Toga trenutka oživjela je njihova nada. Ne čekaju jutro. Tama noći ne sprječava njihov povratak u Jeruzalem da podijele radost sa ostalim učenicima. U njima se upalilo svjetlo Uskrsloga koje im je promijenilo život. Nada postaje novi impuls njihove opredijeljenosti za Krista.

Učenici iz Emausa su aktualni i danas. Svjedoci smo da su mnogi u životu razočarani, ne snalaze se, gube nadu, život im nema smisla, osjećaju led oko srca, povlače se u sebe. Ta hladnoća pojedinaca stvara zahlađenje i u međuljudskim odnosima, kako među najbližima po krvi, tako i među bliskima po duhovnom srodstvu. Srce puno leda je srce puno bunta i puno razdora. Čak se i u zraku osjeća negativna rušilačka energija, usmjerena prema mržnji, zavisti, ljubomori. Ta negativna energija ne dozvoljava da drugi bude bolji, da drugi napreduje. Drugoga po svaku cijenu treba unazaditi, uništiti. Između ljudi se gubi povjerenje pa se pojedinačne propale nade pretvaraju u kolektivne propale nade. Dolazi se do praktičnog apsurda života, filozofski rečeno.

Ipak, život ima svoju svjetliju stranu. Potrebno je današnje ljude uputiti u Emaus. Na putu će biti rasprava, sumnja, gubljenja nade, ali će im se pridružiti Uskrsli Krist. Njega bi trebali prepoznati u lomljenju kruha, u Crkvi. Njegovo uskrsno svjetlo trebalo bi raspršiti sve ljudske nesporazume. Sa Uskrslim bi se trebala povratiti pozitivna energija s kojom bi trebali osmisliti život i povratiti sve isprekidane međuljudske odnose. Tada bi se rodila nada da će poput prvih kršćana u mnogim sredinama biti jedno srce i jedna duša.

Za povratak nade pojedincima i svim ljudima dobre volje poticaj je u najnovija enciklika pape Benedikta XVI „U nadi spašeni”. Europa je postala „stara”, jer je ostala bez nade. U svoj ustav ne želi staviti duhovne i moralne vrednote, ne želi spominjanje Boga. Zar će takva Europa izvući čovjeka u svjetliju budućnost? Potreban joj je lijek koji može biti  gorak, ali je efikasan, ako se ispravno uzima. S novim lijekom što nam ga daruje Uskrsli, čovječanstvu se otvara nova budućnost. U ove svete dane potrebno je uskliknuti: Čovječe probudi se! Obitelji probudite se! Narodi Europe probudite se! Sveti Otac nam preporučuje molitvu po kojoj nada u čovjeku oživljuje, daje snagu i okrepljuje čovjeka.

3. Kristovo je uskrsnuće zalog naše ljubavi – u svijetu je vidljiva poremećenost istinske ljubavi prema Bogu i prema bratu čovjeku. Stranputice devijacijskih ljubavi ulaze čak i u zakon pojedinih država. Kao da se zaboravlja da ni jedan pozitivni zakon ne može dokinuti ni nadvisiti Božji zakon. Među mladima je nova praznina i novo ogorčenje te ne snalaženje kako ispravno živjeti darovanu ljubav. Preširoko bi bilo  analizirati sve aspekte današnje „ranjene ljubavi”.

Bog je iz ljubavi prema čovjeku poslao na svijet svoga sina. Sin iz ljubavi prihvaća Očevo poslanje i ispunja Njegovu volju, sve do smrti, smrti na križu. Za blagdan Kristova uskrsnuća – Uskrsli od nas očekuje odgovor naše ljubavi i naše vjernosti. Želi da se u nama raspali oganj ljubavi, kojom ćemo u najvećem ljudskom i vjerničkom stupnju uzvratiti na njegovu darovanu ljubav. Budimo sigurni da ćemo tada osjetiti stostruke plodove našeg predanja Bogu. Zračit ćemo sreću, zračit ćemo ne patvorenu životnu radost. Život će biti osmišljen. Poput psalmiste u psalmu 119 uronit ćemo u Božju ljubav i shvatiti da „više no zlato, zlato čisto je ljubav prema njegovim zapovijedima”.

Plod našeg predanja Bogu biti će i u našoj odanosti mjesnoj Crkvi. Nećemo biti rušitelji te Crkve, nego ćemo sve učiniti da budemo graditelji te žive kotorske Crkve. Znat ćemo se odricati i od svojih ugodnosti da bi ona rasla ka punini proslavljene Crkve. Plod našeg predanja Bogu biti će i u ljubavi prema sakramentima, u ljubavi prema poštivanju nedjelje. Tada nam  sakramenti i dan Gospodnji neće biti strani.

Plod našega predanja Bogu, biti će i u ljubavi prema bratu čovjeku, čak i u ljubavi prema svom neprijatelju.

Plod našega predanja Bogu, manifestirat će se i u ljubavi prema prirodi koja nas okružuje. Tada će nam pri srcu biti ekološki principi očuvanja zdravog okoliša. Tada će nam biti pri srcu rad da imamo dovoljno zdrave hrane, da imamo dovoljno čiste vode.

Plod našega predanja Bogu, na poseban će se način, prepoznati u ekologiji duha. Boga će gledati oni koji su čista srca. Tada ćemo svaki dan moliti „Čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi u meni”.

 

Uskrsli Kriste, još jednom Te molim, da budeš zalog, da budeš jamac, da budeš sigurnost, da budeš zaštita: moje vjere, moje nade i moje ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku!

Sretan Uskrs, Božji blagoslov i pozdrav

Kotor, o Uskrsu
+ Ilija, biskup