izbornik zatvori izbornik

Očitovanje Kotorske biskupije u vezi ovogodišnjih Loda

Nakon što je ovogodišnje Lode (pohvale) sv. Tripunu izrekao župnik Dobrote i Kotora, don Ante Dragobratović, dobili smo više upita kako od medija, tako i od brojnih pojedinaca zašto ta svečana dužnost nije povjerena novoizabranom Malom admiralu. Budući da se prema našem razumijevanju radi o delikatnoj situaciji, smatrali smo da, radi očuvanja dostojanstva onih koji se to najviše tiče, u prvom redu obitelji Malog admirala, a zatim i same Bokeljske mornarice, to nisu pitanja o kojima bi se trebalo raspravljati u javnosti. Zato smo ostali iznenađeni kada su izašli pojedini medijski napisi u vezi samog događaja, a ponajviše   stavovima izrečenima na službenom portalu Bokeljske mornarice. Nakon svega što je već izrečeno i otkriveno, ne ostaje nam drugo, nego pružiti svima koje to zanima, cjelovitu sliku u ovogodišnju problematiku s nadom da će nam svima pomoći da stvari sagledamo istinoljubivo i u kršćanskom duhu tradicije, koja se ovih dana previše olako spominje, a bezočno izopačuje.

Naše obrazloženje donosimo kronološkim redom.

Kako je općenito poznato, izbor Malog admirala održava se 13. siječnja/januara na dan Karika. Glavna je dužnost Malog admirala, ako zanemarimo folklornu figuraciju na različitim događajima koja se uvriježila posljednjih nekoliko desetljeća, da u ime Crkve s balkona katedrale svečano izreče Lode – pohvale svecu, koje su ujedno zagovorna molitva kojom Crkva u Kotoru moli Božji blagoslov za početak svečanosti u čast svoga svetog zaštitnika, „poglavitog mučenika Tripuna“. Sveti Tripun, čije svete moći Kotor časti od 809. godine, kao mladić je položio svoj život jer se nije htio odreći svoje kršćanske vjere, nije htio pogaziti sveto krštenje u ime Trojedinog Boga, te je svjedočanstvo vjere i kršćansku odanost zapečatio mučeničkom smrću.

Ove su godine, u izboru za Malog admirala sudjelovala dva dječaka: jedan kršten i vjeroučenik, i drugi nekršten. Pojedini članovi Bokeljske mornarice, uvidjevši da je ovakav izbor krajnje problematičan i u svjetlu tradicije, ali i u svjetlu zdravog razuma, logike te poštovanja prema Svecu i Crkvi, zatražili su od ovog Ordinarijata mišljenje u vezi eventualnog izbora nekrštene osobe za Malog admirala. Poštujući dostojanstvo i pravo svake osobe da bira svoj vlastiti životni put, ljudski, moralni i duhovni svjetonazor, dali smo svoje mišljenje i obrazloženje o tomu zašto se ta uloga ne može povjeriti nekrštenoj osobi, u nadi da će ljudi odgovorni za izbor shvatiti i dublje sagledati samu problematiku. Kako smo upoznati, naše je mišljenje priopćeno, iako nije uvaženo. To mišljenje donosimo na ovoj poveznici. Ovdje želimo također naglasiti kako je očito da se ovo pitanje u prošlosti nije postavljalo, jer za tim nije bilo potrebe: krštenje se samo po sebi podrazumijevalo.

Kada je u konačnici, Mornarica ipak odlučila izabrati nekrštenog Malog admirala, uz neslaganje brojnih njezinih članova koji su nam otvoreno izrazili svoje negodovanje, te uz razočaranje i čuđenje brojnih građana Kotora obiju vjeroispovijesti kojih se to tiče: jer, Lode su ujedno molitva za grad i njegove građane; jasno se dalo do znanja da mu ove godine neće biti dopušteno izgovoriti Lode, ali da to ne znači da ne može sudjelovati u svim drugim funkcijama koje njegov položaj podrazumijeva.

Lode je izrekao don Ante Dragobratović, svečev stijeg je svečano podignut, a vjerni je narod imao prigodu, po ustaljenom ceremonijalu, pristupiti Slavnoj glavi sv. Tripuna i iskazati joj štovanje. Događaju su prisustvovali brojni štovatelji sv. Tripuna, predstavnici državnih i gradskih vlasti, članovi mornarice i Gradska Muzika.

Kako je ranije spomenuto, ostali smo iznenađeni nekim stavovima na službenom portalu Bokeljske mornarice. Stoga se ovim na njih osvrćemo ne radi rasprave, već radi pružanja cjelovite slike i konteksta.

Na portalu je događaj okarakteriziran kao historijski presedan:

„Naravno, dugujemo vam odgovor zašto je napravljen ovaj istorijski presedan. Objašnjenje je jednostavno: mali admiral nije kršten! Kotorska biskupija je zauzela stav da oni koji nisu kršteni nemaju samim tim ni pravo da slave sveca, niti da mu izgovaraju pohvale.“ (www.bokeljskamornarica.com)

 

  • To što Mali admiral nije izgovorio Lode nije nikakav „istorijski presedan“, jer je Lode redovito izgovarao svećenik u periodu kada je Mornarica u socijalizmu otpala od svoje vjekovne povezanosti s Crkvom i sv. Tripunom, te tako pretvorena u folklornu organizaciju koja se odrekla svoje tradicije, uz izuzetak svijetlih primjera dosljednosti i ustrajnosti koji se s takvom falsifikacijom povijesti nisu mogli pomiriti. Podsjetimo da od 1946. do 2001. godine nije u gradu bilo proslave Tripundana u „punom sjaju“ tj. s Mornaricom i Muzikom. Od 1985. do 1989.   godine Lode je izgovarao pok. don Anton Belan, a stijeg je dizao župnik franjevac, a nakon tog perioda spontano su pojedini članovi Mornarice počeli sporadično sudjelovati na svoju ruku, te je s vremenom obnovljeno sudjelovanje Gradske muzike, sve do konačne obnove proslave 2001. godine. Taj period prekida od pola vijeka je daleko veći i očito pogubniji, nego što se to želi danas prikazati i priznati, te osim ogromnog diskontinuiteta predstavlja izvor vlastitog samorazumijevanja sadašnje uloge i poslanja Bokeljske mornarice čija je dosljednost i usklađenost s tradicijom itekako upitna.
  • Ono što je zaista presedan, je stav koji je Mornarica zauzela u ovom slučaju, a koji ako se dubinski analizira, istinski vrijeđa i Sveca čiju bi čast trebali pronositi i poštovati, tradiciju iz koje su ponikli, sveca koji je život izgubio jer se nije htio odreći krsne vjere.
  • Kotorska biskupija nije zauzela stav „da oni koji nisu kršteni nemaju samim tim ni pravo da slave sveca, niti da mu izgovaraju pohvale“ kako navodi isto priopćenje na portalu Mornarice. Sveca može slaviti svatko tko hoće i na način na koji hoće. Ali službene molitve kao i bilo koje službe vezane za obrede i liturgiju, u ime Crkve, ne mogu vršiti nekrštene osobe. U konačnici, Malom je admiralu, bez obzira na sve, ukazana čast, da među prvima, stojeći uz bok biskupu, iskaže štovanje Slavnoj glavi sv. Tripuna, tako da je gornji navod, neistinit i tendenciozan.

 

Budući da smo već pokazali neutemeljenost stalnog pozivanja na tradiciju „kako se ona uvijek poštovala“, preskočit ćemo ponavljanja. Portal Bokeljske mornarice nadalje govori o tradiciji – smjeni malih admirala, o razmjeni darova, o budućim obavezama koje će Mali admiral vršiti bez obzira na to što nije kršten, o ukusnom jelu, piću i pjesmi, a što im je pomoglo da zaborave ono što nije krasilo ovogodišnju proslavu. Ovaj odlomak znakovito donosi rečenicu: Taj ljepši dio proslave ovogodišnjeg početka Tripundanskih svečanosti protekao je zaista svečano.

 

  • Nakon pročitanog, ne bismo trebali biti više ničim iznenađeni. Ako je od svečanosti Loda i molitve za građane i grad, dizanja svečeva stijega, u prisustvu svih sudionika i gostiju, cjelivanja svetih moći koje se u rijetkim prigodama iznose iz relikvijara, „ljepši dio“ interna proslava uz jelo i piće, i time se javno hvali, jedino možemo još jednom pozvati na cjelokupno preispitivanje i sagledavanje na koje nas ovaj tzv. presedan potiče.

 

Riječ tradicija dolazi iz latinske riječi traditio od glagola: tradere, što znači predati, prenijeti; u kršćanskom smislu, označava predaju vrijednosti kao što su vjera i moral, budućim generacijama. Vjera i čast su, dakle, predmeti tradicije, ono što se treba nasljedovati i predati budućim generacijama. No, ovdje se ozbiljno pribojavamo da je toliko spomenuta tradicija  ostala bez samog sadržaja koji se treba predati. Ili je taj sadržaj, uz toliko falsifikacije i izopačenja promijenjen da više nema dodirnih točaka sa svojim korijenima, a možda ga najbolje opisuje lapidarna misao sv. Pavla: „Svršetak im je propast, bog im je trbuh, slava u sramoti – jer misle na zemaljsko.“ (Fil 3,19)

Također izražavamo duboko žaljenje zbog medijske eksponiranosti  i Malog admirala i njegove obitelji, te osobito zbog dijeljenja detalja za koje smo sami smatrali da nisu nužno predmet općeg interesa, i koji su izneseni mimo naših sugestija i odgovornosti. Za Malog admirala čuli smo samo najljepše riječi hvale, i želimo mu uspjeh i blagoslov na njegovom životnom putu po zagovoru svetog Tripuna.

Želimo zahvaliti svim građanima Kotora kao i članovima Mornarice, pravoslavcima i katolicima,  koji u ovom vremenu površnosti i razgradnje tradicionalnih vrijednosti, savjesno drže do vjere i časti i koji su nam posljednjih dana jasno dali svoju podršku u borbi za očuvanje dostojanstva i smisla običaja koje želimo njegovati na cjeloviti i autentičan način.

U nadi da će nakon ovog opsežnijeg izlaganja izrečenog u istinoljubivosti, a ne radi nezdrave polemike, situacija biti svima jasnija, i da će potaknuti i na samokritiku i ozbiljno propitivanje, želimo svima blagoslovljene Tripundanske svečanosti.

 

 

 

 

1. veljače 2023. | Novosti
Oznake:, , ,