izbornik zatvori izbornik

Susret djelatnika i volontera uoči nedjelje Caritasa

U subotu, 10. prosinca 2016.  u Caritasovoj kući  u Baru upriličen je susret djelatnika i volontera Caritasa Crne Gore (Caritasa Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije). Povod susreta bila je Nedjelja Caritasa koja se obilježava na treću nedjelju Došašća. Moto ovogodišnje nedjelje Caritasa je “Suosjećajmo s potrebnima”.

Na početku susreta, okupljene je pozdravio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, predsjednik Caritasa Crne Gore, koji je ove godine tu službu naslijedio od mons. Zefa Gashija, barskog nadbiskupa u miru. Mons. Janjić je iznio moto ovogodišnje nedjelje Caritasa, podsjetivši da je djelatna ljubav u samoj srži kršćanskog poslanja, budući da proizlazi iz čovjekoljublja Kristova, koji je samog sebe predao za spas čovječanstva. Biskup Janjić je govorio i o vremenu prve Crkve, kada su kršćani različitih krajeva pomagali jedni drugima, tako svjedočeći svoju usmjerenost jednih na druge i skrb za one koji su slabijeg materijalnog stanja. Ukratko se prisjetivši značajnijih akcija koje je poduzeo Caritas Kotorske biskupije, biskup Janjić je potaknuo sve okupljene da ostanu ustrajni u svom djelovanju koje uvijek treba biti usmjereno kad boljitku bližnjih.

Nakon kotorskog biskupa, prigodnu riječ uputio je g. Marko Đelović, direktor Caritasa Crne Gore. On je okupljenima ukratko predstavio djelovanje Caritasa Barske nadbiskupije te predstavio projekte koji su u zadnjih nekoliko godina ostvareni. Ovaj biskupijski Caritas djeluje u Podgorici, Baru, Ulcinju, Nikšiću, Cetinju, Danilovgradu, Petnjici, Gusinju, Plavu te ima preko 800 korisnika. U Baru je za potrebe Caritasa i njegovih korisnika izgrađen Caritasov dom koji djeluje kao centar za starije osobe i osobe s poteškoćama u razvoju, pruža usluge dnevnog boravka, toplog obroka, vešeraja te služi i kao administrativno središte nacionalnog i dijecezanskog Caritasa.

O neodvojivosti Caritasa od življenja kršćanske vjere govorio je don Ivo Čorić u predavanju pripremljenom za ovaj susret. Protumačivši razna značenja riječi “ljubav” u biblijskom shvaćanju, don Ivo je osobito naglasio središnje mjesto i aktualnost kršćanske ljubavi koja ne smije biti pasivna: «Ako smo kršćani, odvažit ćemo se na konkretno djelovanje. Što mogu učiniti? Ne što bi trebalo, nego što mogu i što hoću. Mnogo lakše bi nam bilo pomoliti se za one koji pate, no da budemo iskreni prema samima sebi, to ne bi ništa bilo više od umirivanja savjesti. Bog želi pomoći potrebnima, a mi kršćani smo put po kojem ta pomoć treba doći. U tom je upravo smisao ovoga ‘pomoći potrebitima’».

Nakon izlaganja uslijedilo je zajedničko euharistijsko slavlje u kapelici biskupade. Ovogodišnja kolekta od nedjelje Caritasa prikupljena u svim župama Barske i Kotorske biskupije ići će za pomoć Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj.

Ovogodišnju poslanicu za nedjelju Caritasa možete vidjeti ovdje.

Fotografije: Caritas Barske nadbiskupije

12. prosinca 2016. | Novosti
Oznake:,